RealpresensRealpresens er innen kristendommen den lære at Kristi legeme og blod er i sannhet nærværende i nattverdselementene.

Katolikker, ortodokse, lutheranere


Det er forskjeller mellom den katolske og ortodokse lære om dette på den ene side, og den lutherske på den annen, men det de har til felles er at den som mottar nattverdselementene, faktisk mottar Kristi legeme og blod.

Realpresensen anses å inntre ved lesningen av innstiftelsesordene under feiringen av nattverden. Den innebærer at (katolsk syn - transsubstantiasjon:) brødet og vinen forvandles til Kristi legeme og blod selv om nattverdselementene beholder sine ytre egenskaper / aksidenser, eller (luthersk syn - konsubstansiasjon:) Kristi legeme og blod blir nærværende i brødet og vinen, «med og under» - men uten at elementene opphører å være brød og vin også substansielt.

Teologien om at forvandlingen finner sted er således felles for luthersk og katolsk teologi.

Andre protestanters avvisning av realpresendenser


Men den reformerte protestantiske tradisjon avviser læren om realpresens. Zwinglianer oppfatter Kristi nærvær som «symbolsk». Ifølge Jean Calvin blir Kristi legeme og blod ikke nærværende i brødet og vinen, men disse elementer blir redskap ved hvilke den troende kommunikanten simultant kan ta imot Kristi sanne legeme og blod i himmelen. Dette syn har påvirket metodister og mange evangelikale anglikanere.

Litteratur

Kategorier: Dogmatisk teologi | Katolsk teologi | Matteusevangeliet | Markusevangeliet | Lukasevangeliet | Første korinterbrev


Dato: 17.01.2021 07:25:57 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.