Raymond Edward BrownRaymond Edward Brown
Født22. mai 1928[1][2][3][4]
New York[5]
Død8. august 1998[1][2][3][4] (70 år)
Menlo Park
Gravlagt California
Utdannet ved Johns Hopkins University[5], Catholic University of America[5], St. Mary's Seminary and University[5]
Beskjeftigelse Presbyter, forsker
Nasjonalitet USA

Pater Raymond Edward Brown (født 22. mai 1928, død 8. august 1998) var en amerikansk romersk-katolsk prest og bibelforsker. Brown er mest kjent for sitt arbeid med Johannesskriftene, Jesu fødsels- og barnefortellinger og Jesu lidelseshistorie.

Innhold

Liv


Brown ble født i New York, og var sønn av Robert H. Brown og Loretta Brown. Han studerte ved the Catholic University of America hvor han oppnådde graden Bachelor of Arts i 1948 og Master of Arts i 1949. I 1951 gikk han inn den ordensfellesskapet Saint-Sulpice etter en å ha mottatt en bachelor i hellig teologi fra St Marys seminar og universitet. I 1953 ble han ordinert som prest i bispedømmet St. Augustine, Florida.

Han ble utnevnt i 1972 og i 1996 til medlem i den pavelige Bibelkommisjon, som gir råd til paven vedrørende spørsmål om knyttet til åpenbaringsvitnesbyrdet. Han var også professor emeritus ved det protestantiske Union Theological Seminary i New York, hvor han underviste i 23 år. Han innehadde det prestisjefylte Auburnprofessoratet ved Union.

Raymond Brown var også president i Catholic Biblical Association, Society of Biblical Literature (1976-7) og Society of New Testament Studies (1986-7). Han var også prest i bispedømmet Baltimore, Maryland.

Han ble ansett for å være en av USAs fremste bibelforskere, og mottok hele 24 utnevnelser til æresdoktorater av forskjellige universitet i USA og i Europa.[6] Mange av utnevnelsene fra protestantiske læresteder.

Brown døde på St. Patrick's Seminary i Menlo Park, California. Kardinal Roger Mahony, Los Angeles, omtalte ham som «den ypperste og velrenommerte katolske bibelforsker som USA noensinne har fostret», «hvis død er et stort tap for kirken».[6]

Forskning


Nytestamentlig kristologi

I en detaljert artikkel fra 1965 som het «Kaller Det nye testamentet Jesus for Gud?» i tidsskriftet Theological Studies (26, 1965 ss. 545-73) undersøkte Brown om Jesus blir omtalt som «Gud» i Det nye testamente.[7] Brown konkluderte med at «Selv det fjerde evangeliums Jesus sier aldri at han er Gud» og «det er ingen grunn til å tro at Jesus ble kalt Gud i de tidligste deler av den nytestamentlige tradisjon». Han hevdet at «Etterhvert, i utviklingen av den kristne lære, ble Gud forstått som en bredt begrep. Det ble tydelig at Gud hadde åpenbart så mye av seg selv i Jesus at Gud måtte inkludere både far og sønn».

Tredve år senere behandlet Brown saken på ny i en innføringsbok i nytestamentlig kristologi, et standardverk innenfor fagfeltet, og skriver at «i tre tilfeller i Det nye testamente [Heb 1,8-9, Joh 1,1; 20,28] er det tydelig nok, og i fem tilfeller med sannsynlighet, at Jesus omtales som Gud». Brown ser på denne omtalen som en naturlig utvikling av de første kristnes omtale av Jesus som «Herren» (gr. kyrios).[8]

Referanser


  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  2. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 189755
  3. ^ a b AlKindi, General Diamond Catalogue ID 15408
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Raymond E. Brown, SNAC Ark-ID w6z043p7 , besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ a b c d Dictionary of Biblical Criticism and Interpretation (2007 ed.)
  6. ^ a b The Wanderer: Traditional Catholic Scholars Long Opposed Fr. Brown's Theories , Catholic Culture, Henry V. King, 1998.
  7. ^ "Does the New Testament call Jesus God?" in Theological Studies, 26, (1965) p. 545-73
  8. ^ An Introduction to New Testament Christology, p. 189

Forfatterskap


Brown skrev totalt 25 bøker innen for bibelvitenskap og noen av dem er:

Eksterne lenker

Kategorier: Fødsler i 1928 | Dødsfall i 1998 | Katolske prester fra USA | Forskere fra USA | Personer fra New York City | Bibelforskere


Dato: 17.01.2021 02:48:57 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.