QurghonteppaQurghonteppa
Land Tadsjikistan
ProvinsKhatlon
TidssoneUTC+05:00
Postnummer735140
Retningsnummer992-3222
Areal26 km²
Befolkning75 450 (2010)
Bef.tetthet2 901,92 innb./km²
Høyde over havet428 meter
NettsideNettside

Qurghonteppa

Qurghonteppa eller Kurganteppa (tadsjikisk: Қурғонтеппа, tidligere kjent som Курган-Тюбе – Kurgan-Tjube, persisk: قرغان‌تپه, tyrkisk: Kurgantepe) er en by i Vakhsj-dalen i den sørvestlige delen av Tadsjikistan. Den er hovedstad i provinsen Khatlon og ligger 100 km sør for hovedstaden Dusjanbe. Byens innbyggertall er estimert (2007) til rundt 71 000, og den er med det landets fjerde største by.[1] Den politiske opposisjon i Tadsjikistan kommer primært fra Qurghonteppa.[2]

I likhet med Dusjanbe er Qurghonteppas etniske sammensetning mye mer mangfoldig enn i andre større byer, som Khujand, Kulob og Istaravshan. Befolkningen omfatter tadsjiker, usbekere, russere, tatarer, ukrainere, kasakher, grekere og mange andre grupper. Byen hadde tidligere et stort antall russere som arbeidet i industri- og jordbrukskompleksene i og rundt byen. Qurghonteppa ble sterkt ødelagt under borgerkrigen i Tadsjikistan i 1992-1997, og 85 % av russerne forlot byen under og etter krigen.

Byen anses som senteret for bomullsdyrkingen i Tadsjikistan. Tadsjikiske fremmedarbeidere (hovedsakelig i Russland) har siden 2000 bidratt betydelig til den lokale økonomien.

Omtrent 12,5 km fra Qurghonteppa ligger Ajina-Teppe hvor man blant annet har funnet skulpturen av Buddha i Nirvana.[3]

Kjente personer


Referanser


  1. ^ Population of the Republic of Tajikistan as of 1 January 2008, State Committee of Statistics, Dushanbe, 2008
  2. ^ Ethnic groups at risk: The status of Tajiks Heritage Society
  3. ^ «The sleeping Buddha»Kategorier: Byer i Tadsjikistan


Dato: 16.01.2021 11:55:21 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.