ProvinsEn provins er en undernasjonal regjeringsform som i noen tilfeller er under direkte kontroll av nasjonens høyeste regjering. I noen land bruker man ordene stat eller departement i stedet for provins.

Ordet provins ble introdusert av romerne, som delte imperiet sitt inn i provinciae for å holde effektiviteten og dynamikken oppe. Ordet har røtter i latin og betyr innflytelsessone. Ordet brukes også om de deler av et land som ligger utenfor hovedstadsområdet.[1][2]

Den mest befolkningsrike provinsen i verden er Henan i Kina som har hele 93 000 000 innbyggere. Provinsen Xinjiang i Kina med en flate på 1 600 000 kvadratkilometer er den største rent arealmessig, mens Québec i Canada er like etter med sine 1 500 000 kvadratkilometer.

Referanser


  1. ^ «provins» . Store norske leksikon. 26. februar 2020. Besøkt 12. september 2020. 
  2. ^ «provins | lex.dk» . Den Store Danske (dansk). Besøkt 12. september 2020. 

Se også

Kategorier: Undernasjonale områder | Provinser


Dato: 15.01.2021 09:24:18 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.