Pontifex maximus


(Omdirigert fra Pontifex_Maximus)


Pontifex Maximus (latin, bokstavelig «den største pontifex (brobygger)»)[1] var høyestepresten i Pontifikalkollegiet i Romerriket. Dette var det viktigste embetet i antikkens Romas religion, og var åpen kun for patrisiere frem til 254 f.Kr., da en plebeier først fikk tittelen. Under republikken var embetet i aller høyeste grad av religiøs art, men under Augustus og i keisertiden ble tittelen minst like viktig politisk.

Ordet «pontifex», norsk «pontifeks»,[2] ble senere en betegnelse benyttet for kristne biskoper,[3] og tittelen «Pontifex Maximus» ble benyttet innen den katolske kirkepaven som den øverste biskopen, men er ikke inkludert i pavens offisielle titler,[4] men benyttes på bygninger, monumenter og mynter av paven fra renessansen og til moderne tid.

Se også


Referanser


  1. ^ «pontifex (n.)» , «pontiff (n.)» , Online Etymology Dictionary
  2. ^ «pontifeks» , Bokmålsordboka
  3. ^ Pascal, Paul (februar 1966): «Medieval Uses of Antiquity» i: The Classical Journal, 61 (5), s. 193–197
  4. ^ Edictum Gratiani, Valentiani et Theodosii de fide catholica , 27. februar 380; Sammenlign The American Heritage Dictionary of the English Language: Fourth Edition . 2000: «Pontiff: 1a. The pope. b. A bishop. 2. A pontifex.»Kategorier: Antikkens Roma


Dato: 17.01.2021 03:07:15 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.