PianosaPianosa
Geografi
PlasseringTyrrenhavet
ØygruppeDe toskanske øyene
Areal10 km²
Høyeste punktPianosa (22 moh)
Administrasjon
Italia
Region
Provins
Toscana
Livorno
Demografi
Befolkning0
Beliggenhet
Pianosa (Italia)

Pianosa er en liten øy i De toskanske øyene i Italia med et areal på 10 km². Navnet kommer fra det italienske ordet «pianura» (slette) fordi det høyeste punktet bare er 22 meter over havet. I antikken ble den kalt Planasia.

Pianosa har ikke permanent bosetting, men er kjent i Italia for det spesielt sikre fengselet som ligger her, der spesielt farlige mafiamedlemmer sitter fanget. I historien er den kjent for stedet der Augustus forviste barnebarnet og eksarvingen Postumus Agrippa i år 6 eller 7 e.Kr. Postumus var her fram til han ble henrettet omtrent da Augustus dødde i år 14.

Av administrative årsaker er Pianosa ein del av Elba kommune. På klare dager kan en se Pianosa som en mørk, blå stripe over lysere blått hav fra Elba.

I romanen Catch-22 av Joseph Heller har en amerikansk bombeskvadron base på øyen under den andre verdenskrigen. Øyen er derimot større i romanen for å ha plass til en rullebane og har òg en liten landsby i motsetning til den virkelige øyen.

Det finnes også en annen, mindre øy kalt Pianosa utenfor den italienske Adriaterhavskysten nord for Monte Gargano.

Eksterne lenker

Kategorier: Øyer i Italia | Fengselsøyer | Toscana


Dato: 18.01.2021 07:54:51 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.