Persisk«Persisk» kan også referere til Perserriket.
Persisk / parsi
فارسی
Brukt i Iran
 Afghanistan
 Tadsjikistan
og deler av naboland som:
 Usbekistan
 Pakistan
 Irak
 Aserbajdsjan
 Georgia
RegionMidtøsten og Sentral-Asia
Antall brukereca. 110 millioner
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Indoiransk
Iransk
Vestiransk
Sørvestiransk
Persisk
SkriftsystemDet persiske alfabetet
Offisiell status
Offisielt i Iran
 Tadsjikistan (som tadsjikisk)
 Afghanistan (som dari)
Normert avAkademiet for persisk språk og litteratur (Iran)
Språkkoder
ISO 639-1fa
ISO 639-2per (B)
fas (T)
ISO 639-3fas – persisk (generisk)

prs – østpersisk
pes – vestpersisk
tgktadsjikisk
aiq – aimaq
bhh – bukharisk
deh – dehwari
drw – darwazi
hazhazaragi

jpr – dzhidi

Wikipedia på persisk / parsi
Persisk / parsi på Wiktionary
Portal: Språk

Persisk (lokale navn: Parsi / Farsi / Dari) er et indoeuropeisk språk som blir snakket i Iran (Persia), Afghanistan og Tadsjikistan, samt av minoriteter i blant annet Usbekistan, Turkmenistan, Aserbajdsjan, Georgia og Russland. Det er del av den iranske grenen av indoiranske språk.

Persisk og varianter av persisk har offisiell status i Iran, Afghanistan og Tadsjikistan. Persisk har vært et middel for litteratur og vitenskapelige bidrag til den muslimske verden så vel som til den vestlige. Det har hatt innflytelse på flere nabospråk, inkludert de tyrkiske språkene i Sentral-Asia, Kaukasus og Anatolia. Det har hatt en mindre innflytelse på arabisk og andre mesopotamske språk.

I femhundre år før det britiske kolonistyret var persisk i utstrakt bruk som et andrespråk på Det indiske subkontinent; det ble et kultur- og utdanningsspråk i flere hoff i India, og ble det «offisielle språket» under Mogulriket. Det var ikke før i 1843 at engelsk ble dominerende. Bevis på persisks innflytelse i regionen kan ses i måten det har påvirka urdu, hindi, marathi, bengali og sindhi.

I noen flerspråklige iranske byer snakkes persisk ved siden av de lokale språkene både som morsmål og lingva franka, for eksempel Ahvaz & Abadan (arabisk & farsi), Gorgan & Gonbad-Kavous (farsi & turkmensk), Kermanshah & Sanandaj (kurdisk & farsi), Zahedan & Zabol (balutsji & farsi), Zanjan & Urumiyeh (aserbajdsjansk & farsi), Borujerd & Kangavar (luri & farsi), Shahre-Kord & Lor-degan (bakhtiari & farsi), Piranshahr & Mahabad (kurdisk, azeri, farsi), Asadabad & Razan (luri, kurdisk, farsi), Sari & Amol (mazeni & farsi), Rasht & Lahijan (gilaki & farsi).


Litteratur


Eksterne lenker


Kategorier: Vestiranske språk | Språk i Afghanistan | Språk i Iran | Språk i Pakistan | Språk i Tadsjikistan | Språk i Usbekistan


Dato: 16.01.2021 02:59:11 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.