Persiabukten - nowiki.org

PersiabuktenPersiabukten
Persiabukta
Den persiske bukt
TypeInnhav
Areal241 000 km² [1]
Lengde990 km [1]
Bredde55–340 km [1]
Dybde90 m (maks)
50 m (snitt)
TilløpShatt al-Arab (Tigris og Eufrat)
UtløpHormuzstredet
SkillerDet iranske høylandet og Den arabiske halvøy
ØyerBubiyan, Failaka, Warbah, Qeschm, Kish, Kharg, Bahrain, Muharraq, Sitra, Umm an Nasan, Hawarøyene, Das, Yas, Zirku
Del avIndiahavet
Beliggenhet

Kart som viser Persiabuktens beliggenhet (angitt som Persian Gulf)

Persiabukten eller Persiabukta (persisk: خليج فارس), også kalt Den persiske bukt, er en bukt i Asia, mellom Iran og Den arabiske halvøy. Den blir også feilaktig[2] kalt Den persiske gulf på grunn av dens engelske navn Persian Gulf.

Panarabistiske bevegelser hevder at bukten heter Arabbukten (الخليج العربي), men dette navnet er ikke historisk korrekt eller akseptert internasjonalt. Iran insisterer på at det riktige navnet er Den persiske bukt, og etter at National Geographic brukte navnet Den arabiske bukt i tillegg til Den persiske bukt på sine kart i 2004, svarte myndighetene i Iran med å forby magasinet.[3][4]

Referanser


  1. ^ a b c Persian Gulf Encyclopædia Britannica
  2. ^ «Persiabukta, Persiagolfen, Den persiske gulf eller Golfen/Gulfen? Hva er riktig å skrive?» . Språkrådet. 4.1.2012. Arkivert fra originalen 24. januar 2012. 
  3. ^ «Statement on Persian Gulf/Arabian Gulf» . National Geographic Society. Arkivert fra originalen 15. november 2007. 
  4. ^ «Omission of 'Persian Gulf' Name Angers Iran» . 

Eksterne lenker


Denne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Persiabukten


Dato: 16.01.2021 02:21:52 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.