PerserePersere er et folkeslag av iransk opprinnelse som snakker persisk. Persere bor hovedsakelig i Iran.[1]

Innhold

Historie


Persere, sammen med andre iranske folkeslag, er etterkommere av oldtidens iranere.[2]

Det første persiske riket, Akamenide-dynastiet, ble grunnlagt ca. 550 f.Kr. Dette dynastiet hadde sitt utspring fra Pars-provinsen i Det mediske riket, og ble dannet da Kyros den store gjorde opprør mot sin føydale konge, Astyages.

Religion


Oldtidens persere var zoroastere. Denne religionen ble grunnlagt av Zoroaster og hadde sitt utspring i det østlige Iran. Under akamenidene var zoroastrisme en verdensreligion.

I dag er de fleste persere sjiamuslimer. I tillegg til dette er en minoritet av persere tilhengere av Bahai og zoroastrisme.

Språk


Persere snakker persisk (også kalt farsi). Persisk er et indoeuropeisk språk, og tilhører den indoiranske grenen.

Persisk har offisiell status i Iran, Afghanistan og Tadsjikistan. Persisk er et språk som har blitt brukt hyppig i litteratur og vitenskapen i Midtøsten. Den har hatt en stor innflytelse på nabospråkene, utenom de semittiske språkene.

Referanser


  1. ^ «Persian» , Encyclopædia Britannic.
  2. ^ «The Origins of Aryan People» , Iran Chamber Society.Kategorier: Etniske grupper i Iran


Dato: 19.01.2021 10:53:02 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.