Mosebøkene


(Omdirigert fra Pentateuken)


Mosebøkene er den eldste delen av Bibelen. De er de første av de tre delene av den jødiske Tanákh og utgjør de fem første bøkene i Det gamle testamente. De kalles også Pentateuken, som betyr «den femfoldige boken», og på hebraisk Torá (תּוֹרָה, «Loven» eller «Læren»). Mosebøkene utgjør, ved siden av Misjná, grunnlaget for jødisk religiøs lov.

Innhold

Forfatterne


Utdypende artikkel: Dokumenthypotesen

Det antas at flere personer har skrevet Mosebøkene.[1] Det kan en se av analyser av eksempel ordvalg. Det er ennå ikke mulig å finne ut hvor mange forskjellige forfattere som står bak skriftene, men en kan finne steder i tekstene der det er en overgang fra en forfatter til en annen.

Hebraiske og greske navn


De fem bøkene, med deres hebraiske og greske navn er:

Norsk navn Hebraisk navn Gresk navn
Første Mosebok בְּרֵאשִׁית (Bərēšīt) Γένεσις (Genesis, Skapelsen)
Andre Mosebok שְׁמוֹת (šəmōt) Ἔξοδος (Exodos, Utgangen)
Tredje Mosebok וַיִּקְרָא (vayyiqrā) Λευιτικόν (Leuitikon, Om levittene)
Fjerde Mosebok בַּמִּדְבָּר (Bammidbār) Ἀριθμοί (Arithmoi, Tallene)
Femte Mosebok דְּבָרִים (Dəbārīm) Δευτερονόμιον (Deuteronomion, Gjentagelsen av loven)

Mosebøkene på ulike språk


Referanser


  1. ^ «Arkivert kopi» . Arkivert fra originalen 3. mai 2012. Besøkt 19. oktober 2011. Kategorier: Det gamle testamente


Dato: 16.01.2021 01:15:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.