Pescadores


(Omdirigert fra Penghu)


Pescadores (kinesisk: 澎湖群島, pinyin Pénghú Qúndăo, Pénghú Cyúndăo, Wade-Giles: P'eng-Hu Ch'un-Tao) er en øygruppe i Taiwanstredet bestående av 64 små øyer utstrakt over 80 km. Det vestlige navnet Pescadores, er fra portugisisk, kort for Ilhas pescadores = Fiskerøyene. De administreres som Penghu fylke (澎湖縣) i provinsen Taiwan i Republikken Kina.

Historie


P'eng-hu dukker først opp i dokumenter fra 1171, under Song-dynastiet. I 1583 ble Taiwan besøkt av portugiserne. I 1624 erklærte erobrende nederlendere Taiwan med omliggende øyer for underlagt Det nederlandske ostindiske kompani. Frem til 1895 ble Formosa (Taiwan) og Pescadores (Penghu) behersket av pirater, Nederland, Koxingas kongedømme og til slutt av Qing-dynastiets Kina.

Øygruppen ble erobret av franske styrker i mars 1885, mot slutten av den sino-franske krig, men ble evakuert noen uker etter. Pescadoresfelttoget var det siste felttog ledet av den franske admiral Amédée Courbet, hvis seirer til sjøs allerede hadde gitt ham heltestatus i hjemlandet. Han døde av kolera under okkupasjonen av Pescadoresøyene ombord sitt flaggskip i Magongs havn 11. juni 1885.

Qing-dynastiet avstod så disse øyene til Japan i 1895 ved Shimonoseki-traktaten.

I Kairo-erklæringen av 1943 framholdt USA, Storbritannia og Kina at det var deres forehavende at

«alle de territorier som Japan har stjålet fra kineserne, som Mandsjuria, Formosa og Pescadores, skal tilbakeføres til Republikken Kina.»

Den 26. juli 1945 erklærte de tre statene på Potsdamkonferansen at «Kairo-erklæringens bestemmelser skal settes ut i livet». Øygruppen har fra da blitt administrert av Republikken Kina.
Kategorier: Øyer i Kina | Øyer i Taiwan


Dato: 17.01.2021 02:46:03 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.