Pejorativ


(Omdirigert fra Pejorativt)


Pejorativ (fra latin: peior, «verre»)[1] er et adjektiv eller substantiv, som betyr «nedsettende» eller «noe nedsettende» i motsetning til meliorativ.[1] Ord og fraser er pejorative hvis de impliserer underkjennelse.

Når ordet brukes som adjektiv har pejorativ to betydninger: (1) tendere til å gjøre eller bli bedre, og (2) tendere til å oppmuntre og støtte. Når ordet brukes som substantiv betyr pejorativ en bagatellisering eller nedsettende ord eller uttrykk.

Ikke alle forekomster av kritikk er pejorativ.

Av og til kan et begrep i utgangspunktet være et pejorativt ord, men til slutt bli adoptert i en ikke-pejorativ forstand. I andre sammenhenger kan et ord oppfattes pejorativt av noen, men ikke alle. I atter andre sammenhenger har noen grupper forsøkt å gjenerobre nedsettende ord som er brukt mot dem. Uttrykk som for eksempel nigger, homo, nerd, geek og pakkis kan bli oppfattet pejorativt hvis det brukes av folk som ikke er medlem av den aktuelle gruppen.

Referanser


  1. ^ a b «Pejorativ» , BokmålsordbokaKategorier: Ord og uttrykk | Skjellsord


Dato: 23.01.2021 11:33:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.