Patriarken av Moskva og hele RusslandPatriarken av Moskva og hele Russland er en ortodoks patriark og overhodet for den russisk-ortodokse kirke – som derfor også omtales som Moskva-patriarkatet. Han har sitt sete i Danilov-klosteret i Moskva. Den nåværende innehaveren av tittelen er Kirill (siden 2009).

Den russisk-ortodokse kirka og noen av dens datterkirker anser patriarken av Moskva for å ha høyest æresrang blant de ikke-oldkirkelige patriarkene, dvs. femte æresrang etter patriarkene av Konstantinopel, Alexandria, Antiokia og Jerusalem. De øvrige ortodokse kirkene anser patriarken av Moskva for å ha sjette høyest æresrang, etter de fire oldkirkelige patriarkene og patriarken av Bulgaria.

Historie


Kristenhetens leder i dagens Russland var opprinnelig metropolitten av Kiev og hele Rus. Han var underordnet den økumeniske patriark i Konstantinopel. Metropolitten flyttet sitt sete til Moskva i 1325, men fortsatte i begynnelsen å føre tittelen metropolitt av Kiev. 1448 ble kirka uavhengig fra det økumeniske patriarkat, og metropolitt Jona tok tittelen metropolitt av Moskva og hele Rus.

Da den økumeniske patriark Jeremias II anerkjente den russiske kirkens autokefali i 1589, opphøyet han samtidig metropolitt Job til den første patriarken av Moskva og hele Russland og de nordlige landene. 1721 ble imidlertid embetet avskaffet av Peter den store, som etter protestantisk forbilde erstattet patriarken med en regjerende synode ledet av en legmann. Det fantes fremdeles metropolitter/erkeeparker av Moskva, og disse var medlem av synoden, men hadde ingen ledelsesfunksjon.

Patriarkembetet ble gjeninnført i 1917 med Tikhon som den første nye – og i alt ellevte – patriarken av Moskva og hele Russland. (Den ytterligere tittelen ... og de nordlige landene ble ikke gjenopptatt.) Fra 1925–1943 var det patriarkale setet vakant pga. Sovjetunionens undertrykkelse av kirken.

Se også

Kategorier: Patriarker av Moskva


Dato: 17.01.2021 01:28:55 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.