PatrasPatras
Πάτρα

Land Hellas
PeriferiVest-Hellas
PrefekturAkhaia
TidssoneUTC+02.00
Postnummer26x xx
Retningsnummer2610
Areal125,4 km²
Befolkning171 484 (2011)
Bef.tetthet1 367,5 innb./km²
Høyde over havet10 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Patras (Hellas)

Patras

Patras (nygresk: Πάτρα; gammelgresk: Πάτραι) er den tredje største byen i Hellas, ved Patrasbukta på nordkysten av Peloponnes, rundt 215 km vest for Athen. Byen ble bygd ved foten av fjellet Panakhaiko med utsyn over Patrabukta. Den er hovedstad i prefekturet Akhaia.

Patras' byområde består av 160 400 innbyggere,[1] mens det større urbane området, som er dannet innenfor den nye kommunen Patras (i henhold til kommunereformen av 2011), hadde en befolkning på 213 984 (i 2011). Dens kjernebosetning har en historie som strekker seg over 4000 år. I romersk tid hadde den blitt en kosmopolitisk senter i det østlige Middelhavet, og i henhold til kristen tradisjon var det også stedet hvor apostelen Andreas fikk sitt martyrium. Gamlebyen ble ødelagt under den greske selvstendighetskrigen som begynte i 1821. Byen ble i 2006 valgt til Europeisk kulturhovedstad.

Byen har blitt kalt[av hvem?] for «Hellas port til Vesten», og er et kommersielt sentrum Fra havnen blir det eksportert rosiner, korinter, olivenolje og vin. Byen har en betydelig tekstil- og lærindustri, og driver særlig med handel til Italia og resten av Vest-Europa. Den har to offentlige universiteter og et teknologisk institutt, en stor studentbefolkning og et betydelig vitenskapelig senter innenfor teknologisk utdannelse. Rio-Antirio-broen knytter Patras' vestlige forstad Rio til byen Antirrio og Peloponneshalvøya til det greske fastlandet.

Hver februar er byen vert for et av Europas største og mest fargerike karnevaler, hvor de mest kjente trekkene er store satiriske flåter og ekstravagante fester og parader. Det har mange tusener av besøkende. Patras er også kjent for å støtte egen gresk kultur med framføringer innenfor moderne teater- og litteratur. Byen var europeisk kulturhovedstad i 2006.

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Arkeologi i Hellas | Byer i Hellas


Dato: 18.01.2021 08:52:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.