Pashto - nowiki.org

PashtoPashto (پښتو)
Brukt i: Afghanistan og vestlige provinser av Pakistan
Region: Afghanistan: sør, øst og noen provinser i nord; Pakistan: vestlige provinser
Antall brukere: ca. 38 millioner
Ranking: 82 (Nord), 92 (Sør). Se [1].
Klassifikasjon: Indoeuropeisk

 Iransk
  Sørøst
   Pashto

Offisiell status
Offisielt språk i: Afghanistan
Regulert av:
Språk-koder
ISO 639-1 ps
ISO 639-2 pus
SIL PST

Pashto (پښتو; også kjent som afghansk, pushto, pashtoe, pashtu og pukhto) er offisielt språk i Afghanistan (sammen med Dari). Språket snakket av etniske afghanere ellers kjent som pashtonere som bor i Afghanistan og de vestlige provinsene av Pakistan.

Innhold

Historie


Det er antatt at språket oppstod i Kandahar/Helmand-området i Afghanistan. Dari dominerer ofte over pashto i den daglige bruken i styret av Afghanistan siden hovedstaden ble flyttet til Kabul fra Kandahar i det 18. århundre. Pashto blir snakket av 35 % av Afghanistans befolkning.[1]

Geografisk utbredelse


Pashto blir snakket av rundt 15 millioner mennesker i sør, øst og noen nordlige provinser i Afghanistan og av over 25 millioner mennesker i de vestlige provinsene i Pakistan inkludert Nordvest Grense-provinsen og Balutsjistan. Store samfunn finnes også i Sindh (Karachi, Heyderabad) og i vestre Punjab Pakistan. Mindre samfunn eksisterer nord i India (Pathankot, Rampur) og nordøstre Iran.

Det blir snakket av ca. 66 % av befolkningen i Afghanistan som er pashtoer, men også av etniske pashtoer (afghanere) som bor på den andre siden av den omstridte Durrand-linjen i dagens Pakistan (ca. 13-20 % av befolkningen i Pakistan).

Offisiell status

Pashto er et av de to offisielle språkene i Afghanistan. Det andre er den persiske dialekten, kjent som dari i Afghanistan. Pashto er også et viktig regionalt språk i Afghanistan + Pakistan.

Dialekter

Den nordre dialekten blir snakket av rundt 15 206 000 mennesker, og den sørlige av rundt 11 685 000 mennesker per 1993.

Vokabular


Det har tatt opp mange arabiske og persiske ord.

Skriftsystem


Pashto har brukt en modifisert versjon av det persisk-arabiske alfabetet siden islam ankom Sentral-Asia. Men de siste årene har det blitt økende populært, på grunn av internett, å skrive pashto med latinske bokstaver. Pashto har flere bokstaver som ikke fins i noen persisk-arabiske skriftsystem som representerer den retroflekse versjonen av konsonantene t, d, r og n. Bokstavene blir skrevet som standard arabiske ta', dal, ra', og nun med en «pandak» påsatt under som ligner en liten sirkel. De har også bokstavene ge og xin (lyden er som den tyske ch i ich) som ligner henholdsvis ra' og sin med en prikk over og under. Pashto har også den ekstra bokstaven som persisk la til det arabiske alfabetet.[2]

Referanser og noter


  1. ^ «South Asia: Afghanistan» (engelsk). Central Intelligence Agency. 6. november 2017. Besøkt 9. november 2017. 
  2. ^ Se Pasalph.htm Arkivert 18. januar 2012 hos Wayback Machine. for hele alfabetet.

Eksterne lenker

Kategorier: Østiranske språk | Språk i Afghanistan | Språk i De forente arabiske emirater | Språk i Iran | Språk i Pakistan


Dato: 16.01.2021 03:45:58 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.