Pantelleria - nowiki.org

PantelleriaPantelleria (eller Pantalaria, Pantellaria, i antikken Cossyra) er en italiensk øy sørvest for Sicilia. Den befinner seg i Siciliasundet i Middelhavet, 100 km sørvest for Sicilia, og bare 70 km øst for kysten av Afrika. Pantelleria er også en kommune som tilhører provinsen Trapani i Italia. Den dekker et areal på 83 km² og har omkring 6000 innbyggere.

Historie


Tidlig i oldtiden var øya trolig befolket av iberere. Den ble underlagt Kartago, og var viktig for mye av handelen til karthagenerne. Da den første puniske krigen startet mistet Kartago territoriet for romerne. Øya ble en del av Romerriket200-tallet f.Kr. Siden har øya skiftet overherre flere ganger. Fra 700-tallet e.Kr. ble den erobret av arabere, men på 1100-tallet ble den tatt tilbake av italienere, og siden var den underlagt forskjellige italienske fyrstedømmer. Under annen verdenskrig var øya et strategisk punkt.

Geografi


Hele øya er av vulkansk opprinnelse og har et areal på 117 km². Det høyeste punktet er Monte Grande med en høyde på 836 moh. Varme mineralkilder og fumaroler viser at det fremdeles er passiv vulkansk aktivitet, og flere steder er det varme kilder og svoveldamp som stiger opp. Øya er frodig, men mangler ferskvann. Hovedbyen med om lag 3 000 innbyggere ligger i nordvest. En gang var det en straffekoloni her. Man kan i dag nå øya med ferje og hydrofoil fra Trapani, og den ligger langs hovedruten fra øst til vest i Middelhavet.

Eksterne lenker

Kategorier: Øyer i Italia | Karthago
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Pantelleria (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 25.08.2020 08:53:10 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.