PanamakanalsonenPanamakanalsonen, engelsk: Panama Canal Zone, spansk: Zona del Canal de Panamá, er en åtte kilometer bred landstripe på begge sidene av Panamakanalen. USA og Panama inngikk en avtale i 1903 som bestemte at USA skulle stå for byggingen og styre Panamakanalen, samt den åtte kilometer brede kontrollsonen.

Totalt dekket sonen et flateareal på 1 432 km². USA kontrollerte dette landområdet i perioden mellom 1903 og 1999, da USA drev kanalen og sto for vedlikeholdet, før Panamakanalen i sin helhet ble overført til Panama 31. desember 1999. Fra 1979 til 1999 var det en amerikansk-panamansk fellesadministrasjon av området. I 1977 slo Torrijos-Carter-traktatene fast kanalens nøytralitet.

I dag driftes kanalen av Panama Canal Authority.

Eksterne lenker

Kategorier: Panamakanalsonen


Dato: 18.01.2021 08:26:54 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.