Páfos - nowiki.org

PáfosPáfos

Land Kypros
DistriktPáfos
Areal18,09 kvadratkilometer
Høyde over havet72±1 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Páfos

Páfos (gresk: Πάφος, Páfos; tyrkisk: Baf) er en kystby og kommune på sydvestsiden av Kypros. Páfos er det mytiske fødestedet til Afrodite, den greske gudinnen for skjønnhet, kjærlighet og elskov. I gresk-romersk tid var byen øyas hovedstad, og den er kjent for restene av den romerske guvernørens palass hvor den rike, vakre mosaikken er hovedattraksjon for turistene. Et annet kjent sted av arkeologisk betydning er Kongegravene. Apostelen Paulus besøkte byen i det første århundre.[trenger referanse]

Dagens Páfos har vokst opp fra en liten landsby til å bli en stor by basert på lett industri og en fremgangsrik turisme. Kystområdene er utviklet for turisme, med mange store og små hoteller og leilighetsbygg. Byen har en liten havn og en øvre by i nord hvor store butikker, kontorer og byadministrasjonen holder til.

Rauf Denktaş, som lenge tjenestegjorde som leder for det tyrkisk-kypriotiske samfunnet, ble født i Páfos.

Páfos er nevnt i Shakespeares dramatiske komedie Stormen i akt IV, Scene i.

Opphavsmyte


Opphavsmyten, selv byens navn, er knyttet til gudinnen, da den eponymiske Páfos var sønn av Pygmalion [1] som skapte et kultbilde av Afrodite som ble gjort levende av gudinnen selv til en kvinne som senere fikk navnet til havnymfen Galatea («den melkehvite»).

Forfatteren av Bibliotheke, en hellenistisk encyklopedi av myter, har en genealogi.[2] Pygmalion var så forhekset av kultbildet til Afrodite at han fjernet statuen fra tempelet og fikk det plassert i sitt palass. Gudinnens daimon gikk inn i statuen og den levende Galatea fødte Pygmalion en sønn, Páfos, og en datter, Metharme. Kinyras, kanskje en sønn av Páfos,[3] men kanskje også den suksessrike frieren til Metharme, og grunnla en by under beskyttelse av Afrodite og bygde et stort tempel for gudinne der. I henhold til en annen legende, bevart av Strabon,[4] skjønt denne teksten varierer, ble byen grunnlagt av amasoner.

Referanser


  1. ^ Pygmalions far var Belos, «herre».
  2. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheke, iii.14.3.
  3. ^ I henhold til romerske Gaius Julius Hyginus: Fabula 142, var Kinyras en sønn av Páfos, således legitim i den patriarkalsk skikk, men Bibliotheke gjør Kinyras til en inntrenger, som kommer med noen av sitt folk fra Kilikia, det nærmeste stedet på kysten av Anatolia, og er således en frier utenfra i matrilineær skikk. Konflikten er således belærende.
  4. ^ Strabon, xi. s. 505

Eksterne lenker

Kategorier: Byer på Kypros | Kommuner på Kypros
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Páfos (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 24.08.2020 08:49:38 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.