Orfeo ed EuridiceOrfeo ed Euridice
Opera av Christoph Willibald Gluck
Genre Opera
Urfremføring 5. oktober 1762
Libretto av Ranieri de' Calzabigi
Christoph Willibald Glucks operaer

Orfeo ed Euridice («Orfeus og Evrydike») er en opera («azione drammatica») i tre akter med musikk av Christoph Willibald Gluck og libretto av Ranieri de' Calzabigi.

En italienskpråklig versjon med spilletid på omtrent to timer ble uroppført i Wien 5. oktober 1762 og en omarbeidet og utvidet franskspråklig versjon med spilletid på to og en halv time ble uroppført i Paris 2. august 1774.

Innhold

Beskrivelse


Orfeo ed Euridice er den første av Glucks «reformoperaer», som er forsøk på å erstatte opera seriaens usannsynlige plots og komplekse musikk med en ny enkelhet både hva gjelder musikk og drama.[1]

Operaen er Glucks mest populære verk,[1] og fikk stor påvirkning på senere tyske operaer. Variasjoner over temaet redningsoperasjoner i underverdenen der helten må kontrollere eller skjule sin emosjoner, finnes i Mozarts Tryllefløyten, Beethovens Fidelio og Wagners Rhingullet.

Selv om den opprinnelige librettoen var på italiensk språk, finnes det mange trekk fra fransk opera i Orfeo ed Euridice, spesielt det akkompagnerte resitativet og mangelen på vokal virtuositet. For å tilpasse verket den franske smaken gjorde Gluck flere endringer i vokalistbesetning og orkestrering. Den franske librettoen til Orphée et Eurydice er skrevet av Pierre-Louis Moline på grunnlag av Calzabigis versjon.

Handling


Første akt

Sammen med hyrdene gråter den trakiske sangeren Orfeus ved sin elskede Evrydikes grav. Han bønnfaller gudene om å få henne tilbake, og kjærlighetsguden Amor dukker opp og forteller at Zevs gir ham tillatelse til å gå ned i Hades. Dersom det lykkes ham å røre furiene med sin sang, skal han få ta med seg Evrydike tilbake til de levendes verden. Betingelsen er at han ikke snur seg og ser på henne på veien tilbake. Orfeus takker og tar fatt på reisen.

Andre akt

Hades' voktere avviser ham først, men Orfeus gir ikke opp og etter lengre tids sang og spill, blir de bløtgjort og gir ham tilgang.

Orfeus går inn i Elysion og etter en stund viser Evrydike seg. Han lukker øynene, snur seg, tar hennes hånd og løper ut uten å se seg tilbake.

Tredje akt

Da de nesten er oppe i dagslyset, klager Evrydike over at han ikke ser på henne, altså kan han ikke elske henne lengre og da vil hun heller vende tilbake til dødsriket. Orfeus blir rørt av dette og snur seg, og Evrydike dør. Orfeus vil da selv dø for å forenes med henne, men Amor tar dolken han vil drepe seg med og vekker Evrydike til live igjen. Operaen får en lykkelig slutt.

Referanser


  1. ^ a b Hayes (Grove Music Online)

Eksterne lenker


Kategorier: Operaer av Christoph Willibald Gluck | Operaer på italiensk | Uroppføringer av musikk i 1762 | Operaer på fransk | Uroppføringer av musikk i 1774 | Operaer fra 1760-årene


Dato: 17.01.2021 03:29:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.