OljelampeEn oljelampe er en lampe som produserer kontinuerlig levende lys i en viss tid ved hjelp av brensel. Det var hovedkilden til kunstig lys helt fra oldtiden og frem til 1800-tallet.

Lampen består av et kar, gjerne av metall eller steintøy, som blir fylt med lampeolje av ulike slag, f.eks. planteolje, dyrefett eller petroleum. Oljelampen lyser ved at en halvveis nedsenket veke trekker til seg olje i den ene enden og brenner i den andre.

Innhold

Historie


Oljelamper har en lang historie og har blitt brukte i mange kulturer. De er kjent fra historier som «Aladdin og den magiske lampen» og fra den kristne fortellingen om de fem forstandige og de fem uforstandige jentene (Matt. 25:1-13) som måtte vente natten gjennom med oljelampene sine.

I middelhavslandene brukte man oljelamper med olivenolje til godt innpå 1800-tallet, mens i avsidesliggende områder ble de brukt frem til 1900-tallet. I dag blir oljelamper helst brukt til symbolske formål, som til religiøse ritualer i hinduismen og jødedommen.

Galleri


Annet


Eksterne lenker

Kategorier: Lyskilder | Matteusevangeliet


Dato: 18.01.2021 07:35:43 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.