Ole MoenOle Moen
Født3. august 1940 (80 år)
Hell i Stjørdal
Utdannet ved University of Minnesota, Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Professor, historiker
Nasjonalitet Norge

Ole O. Moen (født 3. august 1940 i Hell i Stjørdal) er en norsk historiker og professor emeritus med USA som spesialfelt. Han har hatt stillingen som professor i nordamerikastudier ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo.

Innhold

Yrkeskarriere


Moen er utdannet cand. mag. ved Universitetet i Trondheim, cand. philol. med engelsk i 1971 ved Universitetet i Oslo og en mastergrad i American Studies i 1974 ved University of Minnesota. I 1978 forsvarte han en doktorgrad ved samme universitet. Han er generell amerikanist med spesialfelt amerikansk konstitusjonshistorie, særlig høyesterett, samt minoritetsproblematikk og det amerikanske politiske system. Han har skrevet flere bøker og artikler om emnet og har blitt mye brukt som kommentator i TV, radio og aviser.

Moen har utgitt åtte bøker på norsk om amerikansk kultur, historie og politikk og har vært forfatter og medforfatter av en rekke fagbøker og artikler på engelsk.i internasjonale publikasjoner. I tillegg har han skrevet flere hundre avisartikler om amerikanske forhold. Hans akademiske hovedverk på engelsk er boka Race, Color, and Partial Blindness: Affirmative Action under the Law (2001).

Han har hatt flere verv. Dette inkluderer visepresident i The American Studies Association of Norway, president i The Nordic Association for American Studies, generalsekretær i The European Association for American Studies og rådgiver for The American University of Beirut i Libanon og for Universitetet i Beograd i Serbia. Han har også vært norsk redaktør for The Journal of American History (organet for The Organization of American History, Bloomington i Indiana). Han er også innvalgt medlem av den amerikanske akademiske merittorganisasjonen Phi Kappa Phi.[1]

Ole Moen er bosatt på Lillehammer.

Utmerkelser


I 2010 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt samfunnsengasjement og for å gi nordmenn en bedre forståelse av det amerikanske samfunn.[2]

Han er æresmedlem i Christiania Lodge av Sons of Norway og medlem av Torske Klubbens Alumni i Minneapolis.

Annet


Moen har vært autorisert ski- og flyinstruktør og er tildelt Norsk Aero Klubbs utmerkelse for sikker flyging.

Han har også vært universitetsmester i fotball ved Universitetet i Trondheim.[3]

Bibliografi


Referanser


  1. ^ «Ole O. Moen Profile - Who's Who of Distinguished Alumni» . www.wwana.com. Besøkt 20. august 2020. 
  2. ^ Ole O. Moen hedret av Kongen - UiO/Det humanistiske fakultet 16. juni 2010
  3. ^ 80 års omtale i Aftenposten 3. august 2020Kategorier: Fødsler i 1940 | Norske områdehistorikere | Norske historieprofessorer | Professorer ved Universitetet i Oslo | Norske Fulbright-stipendiater | Personer fra Stjørdal kommune | USA


Dato: 17.01.2021 02:46:04 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.