Oghuz-tyrkere - nowiki.org

Oghuz-tyrkere


(Omdirigert fra Oghuz_tyrkere)


Oghuz-tyrkerne regnes som en av hovedgrenene av de tyrkiske folkeslagene i historien.

Oghuz-tyrkerne er forfedrene til dagens vestlige tyrkere som teller mer enn 100 millioner mennesker og er bosatt i områdene i Vest-Asia og Øst-Europa.[trenger referanse] Disse inkluderer aserbajdsjanere (eller aserier) i Aserbajdsjan, Georgia og Iran, tyrkerne i Tyrkia, Irak og Kypros, Balkan-tyrkerneBalkan-halvøya (Hellas, Bulgaria og tidligere Jugoslavia), turkmenerne i Turkmenistan, nordøstlige Iran og nordvestlige Afghanistan, qashqai og khorasanerne i Iran, i tillegg til gagauserne i Moldova.

Under tyrkisk massemigrasjon i 9. til 12. århundrene var oghuzene blant tyrkerne i Sentral-Asia som migrerte mot Vest-Asia og Øst-Europa via Transoxiana. Fra det 5. århundre var oghuzene grunnleggere og herskere av flere viktige tyrkiske kongedømmer og imperier, de mest kjente er göktürkene, seldsjukkene, safavidene og osmanene.

Selv om de også slo seg ned og dannet byer, førte deres nomadiske livsstil til en kjempende innstilling, sans for lederskap, vane for å flytte på seg, dyktighet som ryttere og en uvanlig evne som bueskyttere på hesteryggen.[trenger referanse] Fra tidlige tider i deres historie ble de anerkjent for moralske dyder som utholdenhet, lojalitet, selvdisiplin og fremsynthet.[trenger referanse]

I senere århundrer tilpasset de seg og innførte sine egne tradisjoner og institusjoner til den islamske verden og steg frem som byggere av imperium med en konstruktiv sans for statsvitenskap som gjorde et positivt bidrag til historien da de enorme regionene de styrte utviklet seg i nye faser av sosial, økonomisk, religiøs og intellektuell utvikling.[trenger referanse]

Litteratur


Kategorier: Oghuz-tyrkere | Etniske grupper i Tyrkia | Tyrkias historie


Dato: 16.01.2021 05:13:58 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.