NyreligiøsitetNyreligiøsitet er en samlebetegnelse for et bredt spektrum av religiøse og åndelige strømninger som har dukket fram i Vesten i løpet av de siste hundre årene. Det er neppe noen klare grenser for hva som skal regnes med. Ikke alt er nødvendigvis nytt heller; mange former av nyreligiøsitet faller klart innenfor den den esoteriske tradisjon i Europa, andre er variasjoner over orientalske religiøse tradisjoner. Mange nyreligiøse retninger kombinerer dessuten elementer med opphav i ulike tradisjoner.

Nyreligiøsitet kan uttrykke seg i organiserte grupper eller trossamfunn som tilbyr et fullstendig medlemskap, akkurat som andre organiserte religioner. Det vil imidlertid ofte dreie seg om mere løst organiserte grupper eller tankesystemer. Innen det nyreligiøse feltet finnes en lang rekke understrømninger fokusert rundt temaer som mystisisme, meditasjon og filosofi. Slike organiserte grupper omtales i den engelskspråklige faglitteraturen gjerne som "New Religious Movements".

Et knippe nyere tankesystemer som regnes innenfor nyreligiøsiteten er new age. De norske religionshistorikerne Ingvild Gilhus og Lisbeth Mikaelsson definerer dette som en type nyreligiøsitet organisert som interessefellesskap med nettverkskarakter hvor forventningen om en ny tidsalder står sentralt.[1] Flere teoretikere har forsøkt å innholdsbestemme New Age-bevegelsen. Paul Heelas mener det er snakk om en "selvspiritualitet" hvor individets autonomi, personlige utvikling og indre potensial står sentralt.[2] Andre opererer med mer komplekse modeller. Wouter Hanegraaff mener følgende tema står sentralt i New Age-bevegelsen: 1) Kanalisering, 2) Healing og personlig vekst, 3) Vitenskap, 4) Psykologi, 5) Nypaganisme, 6) Millenarisme (forventningen om en ny tidsalder), 7) Holisme, 8) Gamle visdomstradisjoner.[3]

Noen nyreligiøse bevegelser har vært beskyldt for å lure folk til å bli medlemmer og for å utnytte medlemmene økonomisk. Andre har vært anklaget for hard disiplin og innblanding i medlemmenes privatliv. Blant de bevegelsene som ofte har vært utsatt for slik kritikk, er enhetskirken og scientologien.

Religionsforskere kombinerer gjerne en kritisk holdning til enkelte utslag av nyreligiøsiteten med en grunnleggende sympati for de underliggende strømningene.

Referanser


  1. ^ Gilhus, Ingvild og Lisbeth Mikaelsson .2005. Kulturens refortrylling : Nyreligiøsitet i moderne samfunn, 2. utgave, Oslo: Universitetsforlaget
  2. ^ Heelas, Paul. 1996. The New Age Movement : the Celebration of the Self and the Sacralization of Modernity, Oxford: Blackwell
  3. ^ Hanegraaff, Wouter J. 1998. New Age Religion and Western Culture : Esotericism in the Mirror of Secular Thought, New York: State University of New York Press

Eksterne lenker


Litteratur

Kategorier: Nyreligiøsitet


Dato: 16.01.2021 08:02:03 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.