Ny-GuineaNy-Guinea
Geografi
PlasseringStillehavet
ØygruppeMelanesia
Areal785 783 km²
Høyeste punktPuncak Jaya (4 884)
Administrasjon
Indonesia
Papua Ny-Guinea
Demografi
Befolkning11 600 000 (2013)
Befolkningstetthet8/km²
Beliggenhet
Ny-Guinea (Oseania)

Ny-Guinea er verdens nest største øy (etter Grønland) og ligger i øygruppen Melanesia i Stillehavet (Oseania). Ny-Guinea består av et landareal på cirka 785 783 km² og tilhører økologisk den australasiske sone (som er én av åtte økosoner i verden).

Innhold

Geografi og topografi


Øya ligger geografisk et lite stykke nord for Australia og er delt mellom to suverene stater. Vest-Papua tilhører Indonesia og utgjør den vestre parten av øya, mens Papua Ny-Guinea er et konstitusjonelt monarki som utgjør den østre parten av øya.

Ny-Guineahøylandet er en kjede av fjell som strekker seg gjennom de sentrale delene av Ny-Guinea, fra sørøst til nordvest, og er et resultat av (pågående) kolliderende tektoniske plater. Det høyeste fjellet på øya er Puncak Jaya med sine 4 884 moh. Den store halvøya nordvest på den indonesiske delen av øya Ny-Guinea bærer navnet Fuglehodehalvøya eller Doberaihalvøya.

Etymologi


Da vestlige folk oppdaget øya ble navnet eller beskrivelsen Paupa brukt til å referere til en del av den, men både etymologien og opphavet er uklar.[1] Da portugiserne oppdaget øya i 1521 kalte de den derfor Paupa for en stakket stund, men navnet Ny-Guinea ble introdusert alt med den spanske oppdageren Yñigo Ortiz de Retez i 1545.[2] Ny-Guinea ble først utforsket fra 1700-tallet og framover. Nederlenderne annekterte øyas vestlige deler i 1828, mens briten John Moresby spilte en viktig rolle i dannelsen av Britisk Ny-Guinea i 1884.

Navnet Papua har blitt hengende ved deler av Ny-Guinea på ulike måter. Den nordøstlige delen av øya utgjorde fra 1884 en tysk koloni med navnet Keiser Wilhelms land, som etter første verdenskrig ble det australske mandatområdet Territoriet Ny-Guinea. Britenes del ble overført til Australia i 1902 og kalt Territoriet Papua, og de to territoriene på øyas østre del ble i 1975 uavhengig under navnet Papua Ny-Guinea. Den vestre delen av øya ble i 1969 delt i to provinser Irian Jaya Barat og Irian Jaya, som nå er synonyme med de to provinsene Papua Barat (i vest) og Papua (i øst).

Demografi


Totalt bor det cirka 11,6 millioner innbyggere på øya, hvorav drøyt 7,3 millioner hører hjemme i Papua Ny-Guinea og drøyt 4,3 millioner i Vest-Papua. Innlandsbefolkningen består hovedsakelig av papuanere, som trolig opprinnelig befolket øya fra Afrika for mer enn 40 000 år siden. Det finnes mer enn 800 ulike etniske grupper på øya og like mange språk. I hovedsak snakkes det austronesiske språk langs kysten og på de mindre øyene rundt Ny-Guinea, mens innlandsbefolkningen (den papuanske urbefolkningen), som trolig er beslektet med negritoer, snakker forskjellige papuanske språk. Øya er tettest befolket i høylandet.

Referanser


  1. ^ Pickell, David; Kal Müller (2002). Between the tides: a fascinating journey among the Kamoro of New Guinea . Tuttle Publishing. p. 153. ISBN 978-0-7946-0072-3.
  2. ^ Singh, Bilveer (2008). Papua: geopolitics and the quest for nationhood . Transaction Publishers. p. 26. ISBN 978-1-4128-1206-1.

Eksterne lenker

Kategorier: Øyer i Oseania | Øyer i Stillehavet | Øyer i Indonesia | Ny-Guinea


Dato: 16.01.2021 03:15:06 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.