Norsk senter for forskningsdataNorsk senter for forskningsdata
Offisielt navnNSD – Norsk senter for forskningsdata AS, Norsk samfunnsvitenskaplig datatjeneste
Org.formAksjeselskap
Org.nummer985 321 884
Etablert1971
HovedkontorBergen
LandNorge
Styreleder Petter Aasen
Adm. dir. Vigdis Kvalheim
Nettstedhttps://nsd.no/

NSD - Norsk senter for forskningsdata er nasjonalt arkiv i Norge for forskningsdata og et av verdens største i sitt slag.[1] Tilgang til data er kjernen i moderne forskningsinfrastruktur. NSD arkiverer, tilrettelegger og formidler data til forskningsmiljøer, nasjonalt og internasjonalt, og utarbeider teknologiske løsninger. Målet er å gi forskere tilgang til data uten store juridiske, økonomiske og praktiske hindringer.

NSD har egen seksjon for personvern som behandler prosjektsøknader fra rundt 150 institusjoner og gir råd om personvern til forskere og studenter. NSD er et aksjeselskap eid av Kunnskapsdepartementet.[2] NSD har vært arrangør av de nasjonale skolevalgene siden 1989. Organisasjonen ble opprettet i 1971 som et organ underlagt Norges forskningsråd, og het frem til 1. mars 2016 'Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste' (forkortet NSD).[3][4] Etter vedtak i Stortinget ble NSD med virkning fra 1. januar 2003 organisert som et aksjeselskap heleid av Kirke- og undervisningsdepartementet, nå Kunnskapsdepartementet.[5][6] NSD har hovedkontor i Bergen. NSD utgir to ganger i året nyhetsbrevet NSDnytt.[7]

Viktige samarbeidspartnere nasjonalt inkluderer Statistisk sentralbyrå (SSB), Norges forskningsråd, Datatilsynet, Kunnskapsdepartementet, samt hele universitets- og høyskolesektoren. Internasjonalt samarbeider NSD med dataarkiv over hele Europa på ulike felles europeiske prosjekter som for eksempel European Social Survey. NSD er norsk tjenesteleverandør til CESSDA.

Innhold

Sentrale produkter og tjenester


Ledelse


I august 2018 overtok Vigdis Kvalheim som administrerende direktør etter Bjørn Henrichsen som hadde ledet NSD siden starten. Styreleder for NSD er Petter Aasen.

NSDs styre

Varamedlem:

Ansattes representanter:

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Databaser | Norsk forskning | Norske statlige selskaper | Kunnskapsdepartementet | Etableringer i 1971 | 1971 i Norge


Dato: 15.01.2021 08:51:00 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.