Norman MinetaNorman Mineta
Født12. november 1931[1][2] (89 år)
San Jose
Utdannet ved Haas School of Business, University of California, Berkeley (–1953)[3], grunnskole (–1949)[3]
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Presidentens frihetsmedalje, L. Welch Pogue Award for Lifetime Achievement in Aviation, NASA Distinguished Service Medal (1996)[4]

Norman Yoshio Mineta (født 12. november 1931 i San Jose, California) er en amerikansk politiker og medlem av Det demokratiske parti. Mineta er siden 2007 styreleder i pr-byrået Hill & Knowlton i USA. Før dette var han transportminister i George W. Bush-regjeringen.

Mineta ble født i San Jose i California. Under andre verdenskrig ble han i likhet med en rekke andre japansk-amerikanere pågrepet og holdt i en interneringsleir. Etter krigen graduerte Mineta fra University of California, Berkeley. Han vervet seg til den amerikanske hæren i 1953 og tjenestegjorde som etterretningsoffiser i Japan og Sør-Korea. Deretter begynte han å arbeide hos sin far i hans forsikringsselskap.

Hans politiske karriere begynte i 1967 da han ble utnevnt til et ledig sete i San Jose bystyre. I 1971 ble han valgt til byens borgermester. Fra 1975 til 1995 satt Mineta i USAs Representanthus som representant for Silicon Valley-området.

Etter å ha sluttet i Representanthuset arbeidet Mineta en periode for Lockheed Martin Corporation.

I 2000 ble han utnevnt av president Bill Clinton til handelsminister, som den første asiatisk-amerikanske statsråden i USA. Han ble utnevnt av president George W. Bush til transportminister i 2001.

Mineta avga etter 11. september-hendelsen i USA en forklaring at han var sammen med visepresident Dick Cheney som fortløpende fikk informasjon om et fly som nærmet seg Pentagon. Cheney skal, ifølge sitater gjengitt på hjemmesiden til aktivistnettet 911 Truth, ha gitt oppdrag om å ikke skyte ned flyet som nærmet seg.[5]

Norman Y. Mineta San José International Airport i San Jose er oppkalt etter ham.

Se også


Referanser


  1. ^ Munzinger-Archiv, oppført som Norman Y. Mineta, Munzinger IBA 00000023695 , besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ encyclopedia.densho.org
  3. ^ a b Amerikas forente staters kongress' biografiske kartotek, bioguide.congress.gov
  4. ^ searchpub.nssc.nasa.gov
  5. ^ 911truth.org - «The Mineta Testimony: 9/11 Commission Exposed», 22. juli 2005.

Eksterne lenkerForgjenger:
 William M. Daley 
USAs handelsminister
Etterfølger:
 Donald Evans 
Forgjenger:
 Rodney E. Slater 
USAs transportminister
Etterfølger:
 Mary Peters Kategorier: Fødsler i 1931 | USAs handelsministre | USAs transportministre | Kongressrepresentanter fra California | Borgermestere i California | Personer fra USA av japansk opphav | Personer fra San Jose i California | Bill Clintons regjering


Dato: 16.01.2021 06:29:51 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.