Nomade - nowiki.org

NomadeNomader eller nomadisme er en betegnelse som beskriver folkegrupper eller dyr som flytter fra sted til sted, uten å ha et fast bosted.

Mennesker


Man skiller gjerne mellom nomader som følger stammens beitedyr etter hvert som de skifter beiteplass, og nomader som flytter fra sted til sted for å selge varer.

Husdyrhold basert på nomadisme er en levemåte som av mange var spådd å dø ut med det andre årtusenet. I sin doktoravhandling «In Defence of Pastoralism: Form and Flux among Tuaregs in Northern Mali», basert både på historiske kilder og egne opphold i Nord-Mali, argumenterer Gunnvor Berge (Universitetet i Oslo, 2000) for at nomadismen langt fra er så «syk» som spådommene skulle tilsi. Nomader har alltid hatt problemer med å tilpasse seg statsgrenser, men i tørre områder der nedbøren er uforutsigelig og ressursene spredt, er det mye som tyder på at nomadene er mer levedyktige enn statene som sprang ut av kolonitiden.

Eksempler på tradisjonelle nomadefolk er beduiner, berbere, tuareger m.fl. Andre eksempler på folk med nomadiske tradisjoner er samene og vandrerfolk som romanifolket (tatere og sigøynere) , det europeiske Jenischefolket og de norske skøyerne.

Andre arter


Svært mange dyrearter lever nomadisk, og følger endringer i for eksempel næringstilgang og sesongvariasjoner i klima mellom ulike områder.
Kategorier: Antropologi | Nomadiske folk | Økologi


Dato: 16.01.2021 05:05:40 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.