Nils EkholmNils Ekholm
Født9. oktober 1848[1][2]
Smedjebacken[1]
Død5. april 1923[1][2] (74 år)
Hedvig Eleonora församling[1]
Gravlagt Norra begravningsplatsen (1923)[3][4]
Utdannet ved Uppsala universitet (1869–)
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, meteorolog[1], fysiker[1]
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien

Nils Ekholm (født Nils Gustaf Ekholm 9. oktober 1848 i Smedjebacken, død 5. april 1923) var en svensk meteorolog som viet seg med stor iver til studier av vind og var en pådriver når det gjaldt opprettelsen av stormvarselsstasjoner langs de svenske kystene. Ekholm deltok i flere ekspedisjoner og ble slik kjent med den svenske ingeniøren Salomon August Andrée. Han var, sammen med Nils Strindberg, opprinnelig deltaker i Andrées forsøk på å nå Nordpolen med ballong i 1896. Da vindene ikke var gunstige sommeren 1896 startet ikke ballongen det året.

Da besetningsmedlemmene kom hjem igjen til Sverige fremholdt Ekholm at ballongen ikke var tett nok og at den måtte erstattes med en betraktelig større ballong. Andrée nektet å bytte ut ballongen og Ekholm trakk seg da som medlem av ekspedisjonen. Han ble da erstattet av Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel som sammen med Andrée og Strindberg drog avgårde med ballong mot Nordpolen sommeren 1897. Denne ballongferden endte i døden for alle tre besetningsmedlemmer.

Ekholm var leder for Meteorologiska Centralanstalten fra 1913 til anstaltens nedleggelse i 1918.

Se også


Referanser


  1. ^ a b c d e f Svenskt biografiskt lexikon, «Nils Gustaf Ekholm» , Svenskt biografiskt lexikon 16847
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ Svenskagravar, «Ekholm, NILS GUSTAF» , besøkt 29. juni 2017
  4. ^ Norra begravningsplatsen.se, norrabegravningsplatsen.se , besøkt 29. juni 2017

Kategorier: Fødsler i 1848 | Dødsfall i 1923 | Svenske meteorologer


Dato: 16.01.2021 06:37:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.