Niccolò Paganini


(Omdirigert fra Nicolò_Paganini)


Niccolò Paganini
Fødtoktober 1782[1][2][3]
Genova[4][2][5][6]
Død27. mai 1840[1][2][7]
Nice[4][2][5][6]
Gravlagt Villetta Cemetery[8]
Beskjeftigelse Klassisk komponist, fiolinist[2][6][9], virtuos, bratsjist, gitarist
Nasjonalitet Republikken Genova
Utmerkelser Den gylne spores orden
Signatur

Nicolò (Niccolò) Paganini (født 27. oktober 1782 i Genova, død 27. mai 1840 i Nice) var en italiensk fiolinist, gitarist og komponist.

Han er en av de mest berømte fiolinvirtuosene. Nicolo Paganini komponerte sine stykker selv, hvorav de fleste var så teknisk vanskelige at det bare var han selv som kunne fremføre dem. Dette gjaldt også hans gitarstykker. I hans senere liv ble han bl.a. betegnet som «fiolinens trollmann». Mange trodde også at han fikk hjelp av høyere makter for å spille så bra.

Paganini var ikke bare fiolinist, men spilte også gitar, bratsj og cello.

Innhold

Liv og virke


Bakgrunn

Seks år gammel begynte Paganini å spille fiolin med faren, som snart ble overbevist om at sønnen hadde store musikalske begavelser. Farens mål var å utnytta sønnens talent økonomisk så snart det var mulig, og han skydde ingen midler for å forsere sin sønn frem til virtuosstadiet. Resultatet var at Paganini gjorde forbløffende store fremskritt på kort tid.

Musiker

Da Niccolò Paganini var åtte år komponerte han sin første fiolinsonate, og ni år gammel spilte han offentlig for første gang. Fire år senere gav Paganini en egen konsert i Genova og gjorde stor suksess.

I 1797 foretok han en konsertreise til Milano, Bologna og Firenze og ble mottatt overalt med stor beundring, takket være sin fenomenale spilleteknikk. I 1801 var Paganini på turne sammen med sin far i byen Lucca for å spille på en julefestival. Han gikk imidlertid fort trett av farens inngripender og foretrakk turnéer på egen hånd. Men friheten innebar risikoer. Han hadde en svakhet for alkohol og gambling. Bare 16 år gammel var han allerede en lidenskapelig hasardspiller. Han spilte bort inntektene fra sine konserter og måtte til slutt pantsette sin fiolin for å betale spillegjelden. Det var dette som fikk Niccolò til å returnere til Lucca fire år senere. Der ble han kammermusiker for Elisa av Lucca, søsteren til Napoleon. Dette yrket hadde han til 1809.

På begynnelsen av 1800-tallet viet Paganini mye tid til gitarspill, noe som senere skulle prege hans fiolinteknikk; vanskelige og helt nye typer av pizzicato-, akkord- og flageolettspill. Fra 1828 til 1836 turnerte han internasjonalt, og hans repertoar var hovedsakelig egne komposisjoner. De mest kjente er hans 24 capricer for solofiolin.

I 1828 reiste han på turneer over mesteparten av Europa.

Noe av det Niccolò Paganini ble kjent for var at han stemte om fiolinen sin mens han spilte. Noen ganger spilte han bare på én streng som han stemte om hele tiden. Andre ting folk var glad i med Paganini var at han hadde sterke personlige toner og simpelthen at han var veldig rask. I hans tid var det mange som så på Paganini som en fyr utenom det vanlige, det var derfor han fikk kallenavnet "Djevelens Fiolininist". Mange mener at han er historiens største og beste fiolininist.

Mange av dagens Rock-gitarister har Paganini som idol. En som er verdt å nevne er den svenske Yngwie Malmsteen.

Kjente verk


Referanser


  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  2. ^ a b c d e Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person ID 2833 , besøkt 3. desember 2020
  3. ^ Q27774768, kildekvalitet uspesifisert kalender, antatt gregoriansk, «... род. 27 окт. 1782 в Генуе...»
  4. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 12. januar 2017
  5. ^ a b EB-11 / Paganini, Nicolo
  6. ^ a b c Q27774768
  7. ^ Q27774768, kildekvalitet uspesifisert kalender, antatt gregoriansk, «... ум. 27 мая 1840 в Ницце.»
  8. ^ www.cimiterodellavilletta.parma.it , besøkt 2020
  9. ^ Q24471819

Litteratur


Eksterne lenker


(de) Wikiquote: Niccolò Paganini – Sitater


Denne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Fødsler i 1782 | Dødsfall i 1840 | Italienske komponister | Italienske fiolinister | Personer fra Genova


Dato: 16.01.2021 02:59:20 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.