NicaraguaRepublikken Nicaragua
República de Nicaragua

FlaggRiksvåpen
Nasjonalt motto:
Pro Mundi Beneficio
(latin: Til gagn for verden)

InnbyggernavnNicaraguaner, nicaraguansk‌
Grunnlagt1821
HovedstadManagua
TidssoneUTC-6
Areal
 – Totalt
 – Vann
Rangert som nr. 97
130 375 km²
2,9 %
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 110
6 217 581[1] (2017)
Bef.tetthet47,69 innb./km²
HDI0,614 (rangert som nr. 132)
StyreformRepublikk
PresidentDaniel Ortega
Offisielle språkSpansk (engelsk og innfødte språk langs den karibiske kysten)
Uavhengighet fraSpania
15. september 1821
ValutaNicaraguansk córdoba (NIO)
Nasjonalsang«Salve a ti»
ISO 3166-kodeNI
Toppnivådomene.ni

Nicaragua er det største landet i Mellom-Amerika. Det grenser til Honduras i nord, Costa Rica i sør, Stillehavet i vest og Det karibiske hav i øst. Landet har tropisk klima, men framviser regionale forskjeller.

Nicaragua har et totalt areal på 129 494 km², hvorav 2,9 % er vann. En folketelling i 2005 viste at Nicaragua hadde 5 628 494 innbyggere. Landet ble uavhengig den 15. september 1821. Valutaen i landet er nicaraguansk córdoba (NIO), som deles inn i 100 centavos. Nicaragua er en republikk. Presidenten heter Daniel Ortega Saavedra. Han var også president i Nicaragua i perioden 19851990. Flertallet i Nicaragua er katolske kristne, 58,5 % av befolkningen er katolikker. 21,6 % er protestanter og 19,8 % har en annen eller ingen religion.

Det spanske imperiet erobret landet på 1500-tallet. Nicaragua oppnådde uavhengighet fra Spania i 1821. Siden da har landet hatt lange perioder med politisk uro, militær innblanding fra USA, diktatur og økonomiske vansker. Dette ledet til store omveltninger og revolusjon på 1960- og 1970-tallet. Nicaragua er idag en representativt demokratisk republikk. I 1990 ble Violeta Chamorro valgt til president, den første kvinne som ble valgt til dette embede i Latin-Amerika.

Nicaraguas befolkning er blandet, og består hovedsakelig av mestiser (69 %). Hvite er det meste av spansk opprinnelse, med minoritet italiensk, fransk og tysk (17 %). Resten består av små grupper marginaliserte av svarte og urfolk. Ca. 25 % bor i hovedstaden Managua, den nest største byen i Sentral-Amerika. Språket er spansk, selv om noen innfødte språk, slik som miskito, sumo og rama i tillegg til engelsk kreol, tales i noen områder. Disse ulike kulturtradisjoner har påvirket de lokale uttrykk, slik som i litteraturen til bl.a. Rubén Darío, Ernesto Cardenal og Gioconda Belli.[2] Nicaragua er i stigende grad en populær turistdestinasjon.[3][4]

Innhold

Geografi


Nicaragua kan grovt deles inn i tre geografiske regioner: lavlandet i vest, fjellene i nord, og Mosquitokysten i øst. Lavlandet består av et fruktbart slettelandskap, og det er her mesteparten av landets jordbruksvarer produseres; de tre største byene i Nicaragua, Managua, León og Granada ligger alle i lavlandet. Fjellene i nord har et kjøligere klima. Omtrent en fjerdedel av landets jordbruksproduksjon blir utført her, med kaffe som den viktigste nytteplanten. Moskitokysten består for det meste av regnskog, og er sparsomt befolket. Klimaet er tropisk og svært fuktig.

Høyeste punkt er Mogotón (2 438 moh), mens San Cristóbal-vulkanen med sine 1745 moh er den høyeste vulkanen.

Klima og miljø

Klimaet er tropisk i de lavere delene av landet og kjøligere i de høyere områdene.[5]

Nicaragua har varme og fuktige lavereliggende områder i øst. Det er mye nedbør året rundt, og på sørøstkysten kommer det ofte svært store nedbørsmengder om sommeren med 2500–3750 mm i løpet av et år. Dette området er et av de våteste i Mellom-Amerika. Orkaner er en stor risiko på østkysten av Nicaragua, særlig fra september og inn i november. De nordvestlige høyereliggende områdene er litt kjøligere og har mindre fukt. De vestlige områdene, inkludert Managua, har mer trykkende forhold. Her er det regntid på sommeren, men med en markert canicula i juli og august, da det kommer lite regn. Perioden fra desember og ut april er også svært tørr. I desember og januar er det ofte vindfulle og noe kjøligere dager.

Det kan forekomme alvorlige jordskjelv, vulkanutbrudd, jordskred og voldsomme orkaner.[6]

Noen av Nicaraguas miljøproblemer er vannforurensning og avskoging med tilhørende jorderosjon.

Historie


Landet ble "oppdaget" av Columbus i 1502, og ble kolonisert av Spania fra 1524. Området gikk fra Spania i 1821 og utgjorde sammen med Guatemala, El Salvador, Honduras og Costa Rica Den mellomamerikanske føderasjon (República Federal de Centroamérica).

Atlanterhavskysten, kalt Mosquitokysten (nå delt mellom regionene Región Autónoma del Atlántico Norte og Región Autónoma del Atlántico Sur), med Bluefields som viktigste by, lå under Storbritannia fra 1655 til 1850, Honduras fra 1859 til 1860 og har med visse unntak vært autonomt siden.

Etter en borgerkrig ble den Føderale Sentralamerikanske Republikk oppløst i 1840, og Nicaragua ble selvstendig. I tiden som fulgte involverte USA seg ofte i landets politiske anliggender; blant annet i 1909 da de støttet det konservative opprøret som fikk den liberale president Zelaya avsatt. USA okkuperte landet fram til 1933, da flere års opprør og geriljakrigføring ledet av Sandino gjorde at de trakk seg ut.

Fra 1936 til 1979 ble landet diktatorisk ledet av familien Somoza; først av president Anastasio Somoza García fram til 1956. Etter hans død overtok hans sønn Luis Somoza Debayle som president og Anastasio Somoza Debayle som leder for nasjonalgarden. Luis døde av naturlige årsaker i 1967 og Anastasio overtok som diktator. Somoza holdt gode forbindelser til USA og gav amerikanske selskaper store konsesjoner i bytte mot pengebeløp. Dette ble ikke godt mottatt av den landeiende middelklassen, som tapte stort; og en krets av regimefiendtlige samlet seg etterhvert rundt Pedro Chamorro, redaktøren av avisen 'La Prensa'.

I 1961 ble den sosialistiske organisasjonen 'Frente Sandinista de Liberación Nacional' (FSLN), kjent som Sandinistene, stiftet. De drev geriljakrigføring mot regimet, uten særlig suksess gjennom hele 1960-tallet. I 1972 ble Managua rammet av et stort jordskjelv som gjorde omfattende skader. Nødhjelp kom fra utlandet, men Somoza sørget for at oppbyggingen av byen ble gjort av hans egne selskaper; noe som førte til økt motstand mot regimet, og økt støtte til FSLN. En blodig borgerkrig brøt ut, som endte med at Somoza og andre medlemmer av regimet flyktet til USA (hvor han ble nektet innreise og derfor dro videre til Paraguay) og at opprørerne fikk makten i 1979. En midlertidig junta med sandinistlederen Daniel Ortega i spissen ble satt opp.

Ortega ble valgt til president i 1984, og satt med makten til han i 1990 tapte for en koalisjon av borgerlige partier ledet av Violeta Chamorro.

Etter Chamorro fulgte så to presidenter fra det liberale partiet PLC, Arnoldo Alemán (1996), og Enrique Bolaños (2001).

I 2006 kom så FSLN tilbake til makten etter 16 år, i det Daniel Ortega på nytt ble valgt som president i Nicaragua.

Politikk og administrasjon


Departementer


Utdypende artikkel: Nicaraguas departementer

Landet er delt inn i 15 såkalte departementer (departamentos) og to autonome regioner.

Departementer: (Departementshovedsteder i parentes)

1. Boaco (Boaco)  9. Madriz (Somoto)
2. Carazo (Jinotepe) 10. Managua (Managua)
3. Chinandega (Chinandega) 11. Masaya (Masaya)
4. Chontales (Juigalpa) 12. Matagalpa (Matagalpa)
5. Estelí (Estelí) 13. Nueva Segovia (Ocotal)
6. Granada (Granada) 14. Rivas (Rivas)
7. Jinotega (Jinotega) 15. Río San Juan (San Carlos)
8. León (León)

Autonome regioner:

16. Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (Puerto Cabezas)
17. Región Autónoma de la Costa Caribe Sur (Bluefields)

Økonomi


Nicaragua er et fattig land med lav inntekt per capita og en enorm utenlandsgjeld. Inntektsforskjellene er blant de største i verden. På midten av 1990-tallet tilhørte mindre enn en femtedel av befolkningen middelklassen og studier har vist at 60 % av inntektene gikk til 20 % av husholdningene i samme periode.[7] Landet har de senere år[når?] stabilisert seg økonomisk, men bankkriser har påvirket økonomien negativt. Nicaragua er og kommer til å være avhengig av internasjonal økonomisk støtte, der bidragsyterne stiller krav til blant annet bedre livsvilkår og menneskerettigheter, og også privatisering av offentlig eiendom som vannkraftverk.[trenger referanse]

Nærmere 85 % av elektrisiteten produseres av fossilt brennstoff. Det importeres også elektrisitet fra Costa Rica.[8]

Økonomiske nøkkeltall Verdi % av BNP År, kilde
BNP 5,4 mrd US$ 2006, Verdensbanken
BNP (vekst) (Verdensbanken) 3,98 % 2005, UNDP
Industriproduksjon 3,9 % 2006, UN Statistics
Konsumpriser 10,5 % 2006, UN Statistics
Arbeidsløshet 8,0 % 2003, UN Statistics (unstats.un.org)
Handelsbalanse -1,43 mrd US$ 2005, UNDP
Betalingsbalanse -0,80 mrd US$ 2005, UNDP
Utviklingshjelp 0,75 mrd US$ 2005, UNDP
BNP per innb 895 US$ 2005, UNDP

Turisme

Turisme er i dag Nicaraguas nest største næring[9], de siste 7 år har turismen vokst om lag 70 % landsdekkende, ca. 10-16 % årlig.[10] Veksten har ført til at inntekter fra turisme har steget mer enn 300 % over en periode på 10 år.[11] Veksten i turismen har også påvirket jordbruk, kommersiell- og finansindustri, samt bygg-og anleggsbransjen positivt. Til tross for positiv vekst gjennom det siste tiåret er Nicaragua fortsatt det minst besøkte landet i regionen.[12][13]

Severdigheter i Nicaragua

Nicaragua er langt mindre kjent som turistmål enn naboland som Costa Rica og Panama. Imidlertid har landet en del spesielle attraksjoner:


Sosiale forhold


Landet har siden 2008 hatt en svært streng abortlovgivning. Det innebærer at det ikke er lov å ta abort etter incest eller voldtekt. Ei heller er det legitimt når graviditeten truer kvinnens liv.[14] Amnesty International har krevd loven avskaffet.

Sport


Nicaraguas mestvinnende fotballklubb er Diriangén FC med 26 seriemesterskap, det foreløpig siste i 2006.

Estadio Nacional Dennis Martínez er landets nasjonalstadion, først og fremst for baseball og fotball.

Referanser


 1. ^ https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL; besøksdato: 8. april 2019.
 2. ^ «Nicaragua, Eternal Land of Poets» . Elcomercio.pe. Besøkt 26. juni 2010. 
 3. ^ Dicum, G (17. desember 2006). «The Rediscovery of Nicaragua» . Travel Section. New York: TraveThe New York Times. Besøkt 26. juni 2010. 
 4. ^ Davis, LS (22. april 2009). «Nicaragua: The next Costa Rica?» . Mother Nature Network. MNN Holdings, LLC. Besøkt 26. juni 2010. 
 5. ^ (sv)Uppslagsordet Nicaragua - Natur - Klimat från Nationalencyklopedins internettjänst. Hämtat 2008-03-10.
 6. ^ (en)Nicaragua, climate fra Library of Congress Country Studies. Hämtat 2008-03-10.
 7. ^ (en)Nicaragua, class structure fra Library of Congress Country Studies. Besøkt 2008-03-10.
 8. ^ (sv)Uppslagsordet Nicaragua - Näringsliv - Mineral och energi från Nationalencyklopedins internettjänst. Besøkt 2008-03-10.
 9. ^ «Travel And Tourism in Nicaragua» . Euromonitor International. Besøkt 9. mai 2007. 
 10. ^ Alemán, Giselle. «Turismo en Nicaragua: aportes y desafios parte I» . Canal 2 (Spanish). Arkivert fra originalen 17. juli 2007. Besøkt 29. juli 2007. 
 11. ^ «A Dynamic Economy: Dynamic Sectors of the Economy; Tourism» . ProNicaragua. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 1. august 2007. 
 12. ^ Travelotica.com Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine. Nicaragua Travel Guide
 13. ^ TransitionsAbroad.com Arkivert 10. september 2007 hos Wayback Machine. Living Abroad in Nicaragua: Nicaragua’s Evolution
 14. ^ VG - Det er avskyelig at tiåringer blir voldtatt og nektes abort (27.10.2010)

Eksterne lenkerDenne statrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .
Denne amerikarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Nicaragua | Sentral-Amerikas geografi | Stater og territorier etablert i 1821 | 1821 i Nord-Amerika


Dato: 15.01.2021 08:47:54 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.