NewfoundlandDenne artikkelen er om den canadiske øya Newfoundland. For provinsen som tidligere het Newfoundland, se Newfoundland og Labrador.
Newfoundland
Geografi
Areal111 390 km²
Høyeste punktThe Cabox (814 moh)
Administrasjon
Canada
ProvinsNewfoundland og Labrador
Største bosetningSt. John's (100 646 innb.)
Demografi
Befolkning479 105 (2006)
Befolkningstetthet4,30 innb./km²
Beliggenhet
Newfoundland (Canada)

Newfoundland (fransk: Terre-Neuve, irsk: Talamh an Éisc, latin: Terra Nova) er ei øy på østkysten av Canada. Øya er den tettest befolkede del av provinsen Newfoundland og Labrador. Newfoundland har et flateinnhold på 111 390 km² og er dermed verdens sekstende største øy.

Newfoundland er adskilt fra Labrador av Belle Isle-stredet og fra Cape Breton Island av Cabot-stredet. Provinshovedstaden St. John's befinner seg på den sydøstlige spissen av Newfoundland.

Historie


Newfoundland ble navngitt av den portugisiske oppdageren João Vaz Corte-Real i 1497 og er dermed det eldste navnet i Nord-Amerika.

I 1960 oppdaget den norske arkeologen Anne Stine Ingstad en gammel vikingboplass ved L'Anse aux Meadows på den nordlige delen av øya. Dette er det eneste arkeologiske beviset på europeisk kontakt med Nord-Amerika i før-colombiansk tid. L'Anse aux Meadows ble av Helge Ingstad i 1960 identifisert som stedet hvor Leiv Eirikson i år 1000 gikk i land og kalte for Vinland.

Nyere analyser av sagaene og det arkeologiske og palaeoøkologiske materialet viser imidlertid at ruinene i L'Anse aux Meadows er restene etter en viking-base på veien til og fra Vinland, som derfor må ha ligget lenger sør.[1] Det er blant annet funnet en type valnøtter ved L'Anse aux Meadows som aldri har vokst der, og som i dag har sin nordgrense i New Brunswick. New Brunswick er også nordgrensen for ville druer, noe som kan ha gitt opphav til navnet Vinland.[1]

Newfoundland har hatt innvandring fra flere europeiske land, spesielt fiskere fra Irland og Frankrike, som søkte hit på grunn av det rike fisket på Newfoundlandsbankene sør og øst for øya. Her foregikk lenge store torskefiskerier som leverte råstoff til en stor produksjon av klippfisk. Newfoundland var lenge en viktig konkurrent til Norge i klippfiskmarkedet.

Språk


Newfoundland har en egen dialekt av engelsk kjent som Newfoundland-engelsk.

Referanser


  1. ^ a b «L'Anse aux Meadows National Historic Site of Canada» . Parks Canada. 24. april 2009. Besøkt 14. mars 2011. Kategorier: Øyer i Canada | Newfoundland og Labradors geografi


Dato: 16.01.2021 02:12:43 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.