NedertyskSlektskap
indoeuropeiske språk
Germanske språk
Vest-germanske språk
Nedertyske språk

Underinndeling

Nedertysk, lavtysk eller plattysk (Platt(düütsch) eller Nedderdüütsch) er en fellesbetegnelse for det vestgermanske språket som hovedsakelig tales i Nord-Tyskland og Nederland, og som i motsetning til det høytyske språket i Syd- og Midt-Tyskland ikke har gjennomgått en historisk konsonantforskyvning på 700- og 800-tallet.

Nedertysk inndeles i to grener, vestnedertysk (nedersaksisk) og østnedertysk. Nedertysk tales hovedsakelig i dagens Nord-Tyskland.

Moderne nedertysk er utviklet fra en eldre form for nedertysk, gammelsaksisk (også kalt gammelnedertysk).

I hansatiden var nedertysk lingua franca i hele Østersjøområdet, noe som i meget stor grad har preget utviklingen av de skandinaviske språkene. Anslagsvis mellom 30 og 40 prosent av det daglige norske vokabularet er av nedertysk opprinnelse.[1]

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Nedertysk | Germanske språk | Språk i Nederland | Språk i Tyskland


Dato: 16.01.2021 02:24:23 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.