Naturgass - nowiki.org

NaturgassNaturgass eller tørrgass er petroleum i gassform primært bestående av metan, men med varierende mengder hydrogensulfid og ikke brennbare gasser som karbondioksid, nitrogen og vanndamp.

Energien i gassen kan utnyttes direkte i husholdningen til oppvarming og matlaging, til industriformål, til drivstoff for transport og til å lage elektrisitet i gasskraftverk.

Innhold

Naturgass i Norge


Norge er en relativt stor eksportør av naturgass og produserte i 2005 85 milliarder Sm3. [1] (94,6 Sm³ rikgass[2]) Dette gjør Norge til verdens sjuende største produsent av naturgass, men Norges produksjon utgjør kun rundt 3 prosent av verdens totale produksjon.[3] Av gassen Norge produseres brukes om lag 745 millioner Sm³ til innenlands formål. [2], eller ca. én prosent. Den totale norske bruken av gass inkluderer også injeksjon (for å skape trykk på feltet), samt fakling og energiforsyning på feltene, tilsammen rundt 45 mrd Sm³.

Gassen transporteres via rørledning til St. Fergus i Skottland, Easington i England, Dunkerque i Frankrike, Zeebrugge i Belgia og Emden og Dornum i Tyskland. I tillegg leveres tørrgass i rør til Snurrevarden på Karmøy, Naturkraft og Rogass på Kårstø, Kollsnes Næringspark på Kollsnes og til oljefeltet Grane i nordsjøen.

Gassfelt

Naturgass i miljøsammenheng

Naturgass har miljøfordeler i forhold til andre fossile brennstoff. Ved forbrenning av naturgass dannes hovedsakelig bare CO2, mens diesel og bensin slipper ut NOx, SO2 og andre stoffer som forårsaker sur nedbør. Kjøretøy drevet av gass, slik som busser og skip, blir framstilt som miljøvennlige, selv om CO2 er en drivhusgass. I Norge er Bergen den byen som har flest gassbusser i Norge, og er nest størst på gassbusser i Skandinavia, etter Skåneområdet i Sverige.[4] Bussene har den fordelen at de slipper ut mindre NOx i nærmiljøet. NOx kan forårsake luftveisproblemer, og har skadelig effekt på jordsmonn og bygninger dersom nivået stiger over toleransegrensen. I Norge har det også blitt bygget en bilferge som går på gass, Glutra. Denne fergen ble bygget som et forskningsprosjekt, og stod ferdig i 2000. Flere gassferger er under bygging. Motivasjonen for bruk av naturgass i kjøretøy utenfor ellers belastede områder er å redusere Norges nasjonale utslipp av NOx, for å møte kravene i Gøteborgprotokollen, hvor Norge har forpliktet seg til å redusere disse utslippene med 30 prosent innen 2010.

Andre petroleumsprodukter

Naturgass betegner en av fire petroleumtyper i norsk forvaltningsverk for petroleumsvirksomhet. De tre andre er:

Se også

Referanser


  1. ^ BP (2006). Historisk data - petroleum. Hentet 30. juni 2006
  2. ^ a b Olje og Energidepartementet (2003). St.Meld 9, 2002 – 2003. Hentet 30. juni 2006
  3. ^ Nationmaster (2006). Naturgassproduksjon, av total. Hentet 30. juni 2006.
  4. ^ Holga (udatert). Gassbussprosjektet. Arkivert 20. juni 2006 hos Wayback Machine. Hentet 30. juni 2006.

Eksterne lenker


Denne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .
Denne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Naturgass | Petrokjemi


Dato: 16.01.2021 03:16:28 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.