Nation of IslamNation of Islam
Grunnlegger(e)Wallace Fard Muhammad
Stiftet4. juli 1930
LandUSA
HovedkontorUSA
Nettstedhttp://www.noi.org (engelsk)


Nation of Islam er en religiøs, sosial og politisk organisasjon grunnlagt i USA i 1930 av Wallace Fard Muhammad og Elijah Muhammad. Organisasjonen er en av de største og eldste innenfor svart nasjonalisme, en idéhistorisk strømning som har som mål å gi afroamerikanere ny stolthet over sin egen opprinnelse.

Ifølge NOI er Gud en svart mann[1], og organisasjonen har sin egen versjon av menneskehetens historie: det opprinnelige, Gud-skapte mennesket var svart, og bodde i Arabia og langs Nilen. Den hvite mann er menneskeskapt, og influert av djevelen, som i 6 000 år har lært hvite mennesker å undertrykke den svarte verden. Organisasjonen var fra starten av tilhenger av en streng moral med pietistisk-protestantiske trekk: avhold, troskap i ekteskapet, flid, nøysomhet og sømmelighet.[1]

I boken Message to the Blackman in America (1965) formulerte Elijah Muhammad, som var NOIs leder i 41 år fra 1934 til 1975, et program i 10 punkter for «Hva ønsker muslimene?»: frihet, rettferdighet, like muligheter, en egen stat for afroamerikanere, løslatelse av muslimer i amerikanske fengsler, slutt på politivold og gjengangrep mot negre, like arbeidsmuligheter, skattefrihet, lik rett til utdanning, forbud mot blandede ekteskap. Flere av kravene var begrunnet som kompensasjon for århundrers undertrykkelse.

Trossamfunnet driver avisen The Final Call, forlag, skoler, aldershjem, sykehus, radiostasjon og andre forretningsforetak, og omtales som «den mest potente økonomiske organisasjonen i det svarte USA.»[1] Organisasjonen ledes i dag (2011) av Louis Farrakhan og har blant annet hatt Malcolm X og Muhammad Ali som medlemmer. Nation of Islam var medarrangør av Millionmannmarsjen som samlet over en million mennesker i Washington, DC i 1995.

Tekster på norsk


Siden vi ikke kan leve i fred og likhet med dem etter å ha gitt dem vår svette og vårt blod i 400 år uten å få annet tilbake enn den mest nedrige behandlingen mennesker noensinne har vært utsatt for, mener vi at det vi har gjort for dette landet samt den lidelsen som det hvite Amerika har påført oss, rettferdiggjør vårt krav om total adskillelse i vår egen stat eller på vårt eget landområde
– Fra begrunnelsen til det 4. kravet i Elijah Muhammads bok fra 1965.

Referanser


  1. ^ a b c Marius Liens innledning til Svart Messias, 2011

Eksterne lenker

Kategorier: Islam i USA | Organisasjoner fra USA | Afroamerikansk historie | Etableringer i 1930 | Bokserien Verdens hellige skrifter


Dato: 18.01.2021 09:08:16 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.