Nasjonalt toppnivådomeneEt nasjonalt toppnivådomene (ccTLD) er et toppnivådomene for Internett, reservert for et geografisk område, som regel et stat eller et biland. Alle nasjonale toppnivådomener er på to bokstaver, og de fleste (men ikke alle) tilsvarer ISO 3166-1 alfa-2-standarden for landskoder.

Det er i dag over 250 ccTLD-er, og hvert enkelt toppnivådomene har en registreringsenhet, som setter reglene for det tildelte domenet. Noen tillater alle å registrere i sitt nasjonale toppnivådomene, for eksempel Østerrike (.at) og Kokosøyene (.cc). Andre tillater kun registranter fra sitt eget land, for eksempel Norge (.no), Australia (.au) og Canada (.ca).

Liste over nasjonale toppnivådomener


A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

Y

Z

Ubrukte ISO 3166-1-koder


Landskoden EH er teoretisk sett tilgjengelig som ccTLD-er for Vest-Sahara, men har aldri blitt tildelt og finnes ikke i DNS.

Koden CS (Serbia og Montenegro) var reservert, men ble aldri tildelt som nasjonalt toppnivådomene, før landet ble delt i statene Serbia og Montenegro (som nå er i ferd med å få tildelt sine egne ccTLD-er, henholdsvis .rs og .me.) Serbia og Montenegro (også kalt Rest-Jugoslavia) brukte i stedet den gamle .yu koden, ettersom denne staten var en videreføring av det tidligere Jugoslavia). (.cs var tidligere tildelt til Tsjekkoslovakia).

.tl (Øst-Timor) blir nå introdusert for å erstatte .tp.

Alle andre gjeldende ISO 3166-1-koder har blitt tildelt og finnes i DNS, men noen tildelte domener blir ikke brukt. Et eksempel er toppnivådomenene for de norske områdene Bouvetøya (.bv) og Svalbard og Jan Mayen (.sj), som finnes i DNS, men ingen underdomener har blitt tildelt, og det er NORIDs nåværende politikk å ikke tildele noen.

Kun ett domenenavn (dra.hmg.gb, for Defence Evaluation and Research Agency) er fortsatt registrert i .gb. Dette domenet er imidlertid ikke lenger i bruk, og ingen nye registreringer blir akseptert. Sider i Storbritannia bruker i dag .uk.

Nasjonale toppnivådomener som ikke finnes i ISO 3166-1


Noen ccTLD-er er for øyeblikket i bruk selv om de ikke finnes i ISO 3166-1:

Historiske ccTLD-er


Det er tre ccTLD-er som har blitt slettet etter at den tilsvarende landskoden ble fjernet fra ISO 3166-1; .cs (for Tsjekkoslovakia), .zr (for Zaire) og .dd (for Øst-Tyskland)

Det kan være et betydelig tidsrom mellom fjerning av landskode fra ISO 3166-1 og slettingen av toppnivådomenet. Landskoden for Zaire ble fjernet i 1997, mens domenenavnet var i drift frem til 2001. Andre ccTLD-er er ennå ikke slettet, da de blir for mye brukt (for eksempel .su og .yu).

Nye ccTLD-er


Innføringen av nasjonale toppnivådomene med ikke-latinske bokstaver pågår. De første fire ble godkjent i slutten av 2009, senere har det kommet til flere:

Det planlegges slike toppnivådomene for flere land.

Se også


Eksterne lenker

Kategorier: Nasjonale toppnivådomener | Nasjonalitet | Landskoder


Dato: 15.01.2021 09:21:27 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.