NakhitsjevanNakhitsjevan (på aserbajdsjansk Naxçıvan, mer offisielt Naxçıvan Muxtar Respublikası) er en autonom republikk tilhørende Aserbajdsjan. Området er en eksklave med Armenia mellom seg og øvrige Aserbajdsjan. Nakhitsjevan er 5 500 km² stort og har omkring 310 000 innbyggere. Hovedstad er byen Nakhitsjevan. Foruten mot Armenia i nord og øst grenser Nakhitsjevan mot Iran i sør og vest samt mot en liten tyrkisk remse mellom Iran og Armenia i nordvest.

Armenia har ansett (og anser delvis fortsatt) at området egentlig er armensk. Nakhitsjevan er det eneste landet i verden (ettersom det ikke er selvstendig, regnes det likevel ikke) foruten Tyrkia som anerkjenner det tyrkiskkontrollerte Nord-Kypros. Den tidligere aserbajdsjanske presidenten Heydər Əliyev kom fra Nakhitsjevan.

I 1990 erklærte Nakhitsjevan (som første sovjetrepublikk) seg uavhengig av Sovjetunionen. Republikken ble gjenerobret i løpet av et par dager. På tross av den korte varigheten regnes ofte denne løsrivelsen som det første forvarselet om at Sovjetunionen kom til å gå i oppløsning.
Kategorier: Undernasjonale områder i Aserbajdsjan | Stater og territorier etablert i 1990


Dato: 16.01.2021 07:35:41 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.