NøttEn nøtt er en plantedel som består av ett eller flere frø i et skall. Mange nøtter brukes i matlaging. Den kulinariske definisjonen av en nøtt er mye videre enn den botaniske.

Botanisk definisjon


En nøtt innen botanikken er en tørr frukt med ett frø (av og til to) der ovarieveggen eller deler av den blir veldig hard (steinaktig eller treaktig) ved modenhet. I motsetning til kapsler åpner ikke denne frukta seg for å spre frøene, frøet ligger løst inne i det harde skallet og hele nøtta spres som en enhet. De fleste nøtter utvikles fra undersittende fruktemner. Nøttefrukter finnes hos mange ulike slekter og familier og alle er ikke like store som f.eks. kastanje eller hasselnøtt, også bjørk og løvetann har nøtter.

Kulinarisk definisjon og bruksområder


En nøtt innen matlaging er en mye mindre restriktiv kategori enn en nøtt innen botanikken. Betegnelsen blir brukt (eller misbrukt avhengig av perspektiv) på mange frø som ikke er ekte nøtter. Enhver oljete kjerne funnet inne i et skall og brukt i matlaging kan sees på som en nøtt.

Da nøtter generelt har et høyt oljeinnhold, blir de høyt verdsatt som mat og energikilde. Et høyt antall frø er spiselige for mennesker og brukt innen matlaging, enten spist rå, som spire eller ristet som en snack. De kan også presses for olje som blir brukt i matlaging og kosmetikk.

Noen frukter og frø som er nøtter i den kulinariske definisjonen, men ikke innen den botaniske definisjonen:
Kategorier: Nøtter og frø | Plantemorfologi


Dato: 16.01.2021 06:21:45 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.