MysenMysen
Land Norge
FylkeViken
KommuneIndre Østfold
Areal4,71 km²
Befolkning6 729[a] (2020)
Bef.tetthet1 428,7 innb./km²
Preposisjoni Mysen
Postnummer1850 Mysen

Mysen

Mysen er en norsk by i Indre Østfold kommune i Viken. Byen har 6 729[1] innbyggere per 1. januar 2020, og rundt Mysen ligger bygdene Hærland og Eidsberg, samt tettstedene Trømborg og Slitu. Mysen var tidligere egen kommune. Mysen fikk bystatus i 1997.

Innhold

Stedet


Som ved mange andre steder på Østlandet har Mysen vokst fram rundt en jernbanestasjon, etter at Østfoldbanens Østre linje ble åpnet i 1882. I dag er stasjonen endestoppested for de fleste lokaltog på Østre linje. Dermed er Mysen blitt et kommunikasjonssentrum for indre Østfold, med bussruter til det meste av området rundt, også til Töcksfors i Sverige. I 1997 vedtok kommunen at stedet skulle ta bynavn.

Helt fra begynnelsen var økonomien basert på handel og småindustri, og dette setter fortsatt sitt preg på byen. I dag er det særlig grafisk industri som setter preg på det økonomiske liv, foruten næringsmiddel- og verkstedsindustri. I Monaryggen like nord for Mysen er det store sand- og grustak med tilhørende betongindustri. I den gamle Trollullfabrikken har Østfoldmuseene innredet sentralmagasin for lokalmuseene i fylket. Mysen er sete for Heggen og Frøland tingrett, og Mysen videregående skole, tidligere Indre Østfold videregående ligger her. Mysen har også Momarken travbane, fengsel, frisbeegolfpark og et fotballag i 3. divisjon (Mysen IF). Her var også i en årrekke etter krigen den årlige Røde Kors-messen Momarkedet. Rett ovenfor og øst for tettbebyggelsen ligger Høytorp fort, som nå er kommunalt friareal.

Navnet Mysen kommer fra den gamle gården Mysen (norrønt Mysin, fra Mosvin). Mosi betyr «myr», og vin betyr «eng».

Den tidligere kommunen Mysen


Etter først å ha vært en såkalt bygningskommune, ble Mysen en selvstendig kommune 1. juli 1920 da den ble skilt ut fra Eidsberg. 1. januar 1961 ble Mysen slått sammen igjen med Eidsberg. Utbyggingen av stasjonsbyen skyldtes for en stor del Anton Hamil Mysen som var ordfører i de tidlige årene i kommunen. Mysen var Norges nest minste kommune, bare Grip i Møre og Romsdal var mindre. Anton Hamil Mysen var eier av nordre Mysen og bekostet blant annet byggingen av Mysen kirke i 1903, tegnet av Hjalmar Welhaven.

Kjente personer fra Mysen


Referanser


  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.» . Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 

Eksterne lenker


Denne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Bosetninger i Indre Østfold | Byer i Viken | Tettsteder i Viken | Tidligere kommuner i Østfold | Norske kommuner etablert i 1920 | Kommuner opphørt i 1961


Dato: 16.01.2021 02:36:31 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.