Mongolene - nowiki.org

Mongolene


(Omdirigert fra Mongoler)


Mongolene (mongolsk: Монголчууд, Mongolchuud) er en etnisk gruppe som oppstod i det som i dag er Mongolia, Russland og Kina, særlig Indre Mongolia. Befolkningen er på rundt 10 millioner (2010).[trenger referanse] Mongolene snakker mongolsk. De er en av de 56 nasjonalitetene som er offisielt anerkjent av Folkerepublikken Kina. Mongoler bor i Mongolia, og tillegg er der et antall etniske grupper nord i Kina og Russland. Mongolene tilhører undergrupper av burjater og kalmukker som hovedsakelig bor i de russiske republikkene Burjatia og Kalmykia. De fleste mongoler praktiserer buddhisme, sjamanisme eller islam.

Mongolene er knyttet sammen ved en felles kulturarv og etnisk identitet. Deres stedegne dialekter er kollektiv kjent som det mongolske språk. Forfedrene til dagens mongoler er referert til som urmongoler som oppsto i et område som hadde vært bebodd av mennesker og forløpere til menneskearten så langt tilbake som paleolittisk tid for 800 000 år siden.[1] Folkene gikk gjennom bronsealderen og jernalderen og dannet sammeallianser som førte til konflikt med oldtidens Kina. Urmongolene dannet ulike stammeriker som kjempet imot hverandre. De nært beslektede khitanerne[2] opprettet en stat under Liao-dynastiet kalt for Khitan-riket (kinesisk: 契丹國, Qìdān Guó) i tiden 907-1125 i Sentral-Asia og hersket over Mongolia og deler av østkysten av Sibir, nordlige Korea og nordlige Kina. På 1100-tallet greide Djengis Khan forene eller erobre de ulike mongolske stammene, omformet dem til en forent og fryktinngytende hær som skapte det største sammenhengende rike i verdenshistorien, Mongolriket. Det underla seg hele Kina og etablerte det mongolstyre Yuan-dynastiet.[3]

Referanser


  1. ^ Хүрээлэнгийн эрдэм шинжилгээний ажлын ололт амжилт Arkivert 26. desember 2013 hos Wayback Machine. (på mongolsk)
  2. ^ Janhunen, Juha (2014): Mongolian. Amsterdam: John Benjamins. ISBN 9789027238252. s. 4
  3. ^ Brook, Timothy (2010): The Troubled Empire: China in the Yuan and Ming Dynasties, Belknap Press of Harvard University Press, ISBN 978-0674046023

Eksterne lenker

Kategorier: Mongolene


Dato: 16.01.2021 03:55:07 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.