Mombasa - nowiki.org

MombasaMombasa

Grunnlagt1593
TidssoneUTC+03:00
Areal294,7 kvadratkilometer
Befolkning1 200 000 (2016)
Bef.tetthet4 071,94 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet50±1 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Mombasa

Mombasa er en stor havneby i Kenya og landets nest største by med en befolkning på omkring 800 000. Den ligger rett sør for ekvator.

Byen er et viktig handelssentrum. Her er kaffehandel, næringsmiddel- og kjemisk industri, stålverk, aluminiumsvalseverk, oljeraffineri, sementfabrikk. Turismen spiller en viktig rolle. Gamlebyen ligger på en øy (Mombasaøya). Mombasa er Øst-Afrikas viktigste havneby. Den har også internasjonal flyplass.

Byens befolkning er for det meste swahilitalende av Miji Kenda-folket, men gjennom århundrene har det vært en vesentlig tilflytting av arabere og indere. Nyere innvandrergrupper er kommet fra det kenyanske innlandet.

Historie


Det var araberne som grunnla byen Mombasa på 700-tallet. Etter 1000-tallet ble byen raskt et sentrum for elfenbeinshandel og slavehandel. Livet der på 1330-tallet er beskrevet i den arabiske reisende Ibn Battutas reiseskildringer.

Den kinesiske oppdagelsesreisende Zheng He nådde Mombasa under sine reiser på 1400-tallet.

Den 7. april 1498 kom portugisiske oppdagelsesreisende ledet av Vasco da Gama til byen. Men araberne fikk dem vekk ved å kutte over ankerlinene på skipene deres. Vasco da Gama gjorde seg imidlertid til venns med kongen av Malindi (en kystby noe lenger nord), og han ble portugisernes allierte. Det var kongen av Malindi som gav ekspedisjonen den los som skulle lede portugiserne over til Calicut (Kozhikode), den viktigste handelsbyen i det sørøstlige India den gang.

Fire år etter plyndret portugiserne Mombasa. Men det tok lang tid før de fikk herredømme over byen. Byen var av stor betydning for portugisernes handelsvirksomhet i deres oversjøiske områder i øst. Byen hadde handelsforbindelser ikke bare innover i Afrika, men også til f.eks. Kina, Persia og India. Mombasa fikk rykte på seg for å være en opprørsby siden den ikke underkastet seg Portugal. Den ble plyndret og delvis ødelagt tre ganger, i 1502, 1528 og til slutt i 1588, da portugiserne til slutt klarte å bryte motstanden. Hadde de ikke lykkes, ville tyrkerne kanskje ha etablert seg der, de sendte også i samme periode – forgjeves – noen ekspedisjoner for å innta Mombasa. I 1592 fikk de innsatt kongen av Malindi som sultan av Mombasa, og han tjente lydig portugisernes interesser. Byggingen av Fort Jesus i Mombasa påbegynt i 1593; portugiserne fryktet flere tyrkiske angrep. Portugisernes seier innebar at sjøhandelsrutene til Europa ble modifisert, blant annet tapte byen Sofala nærmere Kapp det gode håp sin nøkkelposisjon.

Den portugisiske kontrollen vedvarte til den 13. desember 1698 da arabere fra Oman fordrev dem. I 1728 gjorde Portugal et siste desperat forsøk på å gjenerobre byen; nederlaget markere det endelige punktum for deres gamle hegemoni på østafrikakysten. I 1741, da Said-dynastiet (Bû Sa‘îd) kom til makt i Oman, erklærte Mombasa seg uavhengig under det lokale Mazrui-dynastiet. Først i 1837 lyktes det Said-dynastiet å gjenvinne overherredømmet.

Fra 1856 var Mombasa en del av sultanatet Zanzibar. I 1887 forpaktet sultanen kysten av det nåværende Kenya til The Imperial British East Africa Company. Fra 1895 var byen og området forvaltet av det britiske Østafrikaprotektoratet. Byens nøkkelposisjon ble styrket da britene i 1901 fikk fullført byggingen av en jernbanelinje som strakk seg fra Mombasa og helt til Uganda.

Fra 1920 ble Mombasa forvaltet av kronkolonien Kenya, men forble imidlertid folkerettslig del av sultanatet Zanzibar inntil Kenya ble selvstendig i 1963.
Kategorier: Byer i Kenya | Tidligere portugisiske kolonier
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Mombasa (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 23.08.2020 09:20:36 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.