MogadishuMogadishu
Muqdisho (somali)
مقديشو (arabisk)
Mogadiscio (italiensk)
Land Somalia
RegionBenadir
StatusBy
TidssoneUTC+03:00
Areal91 km²
Befolkning2 855 800 (2011)
Bef.tetthet23 296,7 innb./km²
Høyde over havet9 meter
Politikk
BorgermesterMohamed Nur
Posisjonskart
Mogadishu (Somalia)

Mogadishu

Mogadishu (somali: Muqdisho), lokalt også Xamar eller Hamar, er Somalias nominelle hovedstad. Byen ligger ved Østafrikas kyst mot Indiahavet. I 2000 ble befolkningen anslått til 1 219 000.

Mogadishu ble grunnlagt av arabiske kolonister rundt år 900 og ble et viktig knutepunkt i handelen mellom Arabia og Øst-Afrika. portugiserne tok kontrollen over byen på 1500-tallet. I 1871 ble den erobret av Sultanen av Zanzibar, som leide den ut til Italia i 1892. I 1905 kjøpte italienerne byen og gjorde den til hovedstad i kolonien Italiensk Somaliland. Under andre verdenskrig ble byen inntatt av britiske styrker fra Kenya. Etter uavhengigheten i 1960 ble Mogadishu hovedstad i Somalia. Siden 1977 har imidlertid borgerkrig preget landet. I 1990 overtok opprørere kontrollen over selve byen. Dette førte til kamper mellom ulike fraksjoner, noe som skadet byen stort. Fra 1992 til 1995 var FNs fredsbevarende styrker utstasjonert i byen. 3. oktober 1993 satte den amerikanske hæren i gang en offensiv for å ta til fange administrasjonen til den mektige krigsherren Mohamed Farrah Aidid. Denne operasjonen og den etterfølgende gatekampen som krevde 19 amerikanske og utallige somaliske liv er filmatisert i filmen Black Hawk Down.

I 2006 fikk geriljagruppen Den islamistiske rettsunion kontrollen over byen.
Kategorier: Byer i Somalia | Hovedsteder i Afrika | Mogadishu


Dato: 16.01.2021 02:20:29 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.