MikronesiaMikronesia er en etnografisk region i vestre del av Stillehavet. Filippinene ligger i vest, Indonesia i sørvest, Papua Ny-Guinea og Melanesia i sør og Polynesia i sørøst og øst. Området er på ca. 2,7 mill. km² og har ca. 400 000 innbyggere(1991) fordelt på hundrevis av øyer. Området bebos hovedsakelig av mikronesiere, dvs personer som ikke snakker polynesisk eller melanesiske språk.

Mikronesia betyr "de små øyene" (gresk mikros – små og nesos – øyer.

Navnet Mikronesia ble først brukt av den franske oppdagelsesreisende Jules Dumont d'Urville i 1831 for å skille regionen fra Melanesia og Polynesia.

Innhold

Regionen omfatter


Territorier og områder

Stater

Historie


Guam, Nord-Marianene, og Karolinene (som senere ble Mikronesiaføderasjonen og Palau) ble tidlig kolonisert av Spania og styrt fra det da spanske Filippinene. Spania hadde kontroll over området fra tidlig på 1600-tallet og frem til 1898. Full europeisk kontroll kom imidlertid først tidlig på 1900-tallet og området ble da delt mellom:

Etter den første verdenskrigen mistet Tyskland sine besittelser og disse ble mandatområde under Folkeforbundet. Australia overtok kontrollen over Nauru og de andre områdene ble gitt til Japan.

Etter Japans kapitulasjon etter den andre verdenskrigen ble regionen tilsynsområde under FN, og området ble styrt av USA som Trust Territory of the Pacific Islands.

I dag er de fleste av øyene med i selvstendige stater, mens Nord-Marianene, Guam og Wake Island er uinnlemmede territorier tilhørende USA.

Språk


De native språkene til de ulike mikronesiske folkegruppene tilhører den austronesiske språk-familien.

KilderEksterne lenker

Kategorier: Mikronesia | Subregioner


Dato: 16.01.2021 01:37:21 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.