Mexicogolfen


(Omdirigert fra Mexicogulfen)


Mexicogolfen
TypeRandhav
Areal1 550 000 km² [1]
Lengde1 800 km (maks)[1]
Bredde1 300 km (maks)[1]
Dybde5 203 m (maks)[1]
TilløpUsumacinta, Rio Grande, Mississippi
InnløpYucatánstredet
UtløpFloridastredet
Del avDet amerikanske middelhav
Beliggenhet

Mexicogolfen i 3D-perspektiv

Mexicogolfen (engelsk Gulf of Mexico, spansk Golfo de México) er et stort havområde som er omgitt av USA, Mexico og Cuba. Golfens østre, nordlige og nordvestlige kyst utgjøres av de amerikanske delstatene Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, og Texas. I sørvest finner man Mexico (med delstatene Tamaulipas, Veracruz, Tabasco, Campeche, Yucatán, og Quintana Roo) og i sørøst Cuba. Mexicogolfen forbindes med Atlanterhavet gjennom Floridastredet mellom USA og Cuba og med Det karibiske hav via Yucatánstredet mellom Mexico og Cuba.

Merk at når man snakker om «golfkysten» i vanlig dagligtale, i det minste i USA, mener man vanligvis enten: 1) kyststripen fra Cape Sable, Florida, til Brownsville, Texas, eller 2) kyststripen fra Cape Sable, Florida, til nordspissen av Yucatán-halvøya. I begge tilfeller utelater man både Cuba og Florida Keys.

Mexicogolfens totalareal er omtrent 1,6 millioner km², den sydlige tredjedelen ligger i tropene, det dypeste punkt er 5 203 m. Det dypeste området kalles Sigsbee Deep, og er en irregulær og mer enn 550 km lang kløft, noen ganger kalt en undersjøisk «Grand Canyon». Det kjølige vannet fra de store havdypene stimulerer planktonveksten, noe som igjen gir næringsgrunnlag for reker og blekksprut[1]. Golfstrømmen, som er en varm atlanterhavstrøm, og en av de kraftigste kjente havstrømmene, har sitt opphav i golfen. Golfen hjemsøkes stadig av kraftige orkaner som kommer inn fra Atlanterhavet, og som i enkelte tilfeller forårsaker omfattende skader og ødeleggelser.

Tidevannsforskjellene er ekstremt små i Mexicogolfen på grunn av den begrensede forbindelsen med Atlanterhavet; de kan sammenlignes med tidevannet i Middelhavet.

Campechebukta i Mexico utgjør en stor del av Mexicogolfen. I tillegg er golfens kystlinje preget av mange bukter og mindre sund. Flere elver har sitt utløp i Mexicogolfen, blant andre Mississippi. Hele området mellom Rocky Mountains og Appalachene har utløp i golfen. Kysten rundt Mexicogolfen består av lavtliggende land og kjennetegnes av myrland og sumper i tillegg til lange sandstrender.

Kontinentalsokkelen er ganske bred de fleste stedene langs kysten. Sokkelen har store oljeforekomster og har mange offshore oljeplattformer, hvorav mange er i den vestlige delen av golfen. Fiskerinæringen er også viktig og det fanges mye krabbe og reker. Det høstes også mye østers fra kyststrøkene rundt golfen. Andre viktige næringer i kystområdet er skipsfart, oljeraffinering og -lagring, papirproduksjon og turistnæring.

Kjente kystbyer ved golfen inkluderer Tampa, Saint Petersburg, Pensacola, Mobile, New Orleans, Beaumont, og Houston (alle i USA), Tampico, Tuxpam, Veracruz og Mérida (i Mexico), og Havanna (på Cuba).

Kystområdenes første beboere var grupper av amerikanske indianere, noe som inkluderte flere avanserte sivilisasjoner i det som er dagens Mexico. I perioden da européerne gjorde sitt inntog i regionen ble området skueplass for mye konflikt mellom Spania, Frankrike og Storbritannia. Dagens beboere består i dag for det meste av spanskættede (Mexico, Cuba) og nord-europeiskættede (USA).

Forurensning


Utslipp av nitrogen og fosfater i Mexicogolfen har økt gradvis gjennom årene, og utslippene er doblet siden 1950. Aktuelle anslag tyder på at tre ganger så mye nitrogen blir sluppet ut i golfen nå enn for tredve år siden.

Organismer som driver fotosyntese blomstrer opp, dør og synker, og forråtnelsesprosessene bruker opp det meste av oksygenet som er oppløst i vannet. Hver sommer er det nå et stort område, på størrelse med Massachusetts på over 18 000 km², sør for Louisiana-kysten som er oksygenfattig. Disse vannområdene har for lite oksygen til at vanlige organismer kan leve der. Dette området, som vokser for hvert år, er en stor trussel til fiskenæringen og folks helse i området.

Referanser


  1. ^ a b c d Gulf of Mexico Encyclopædia Britannica

Eksterne lenker

Kategorier: Mexicogolfen | Atlanterhavet | Nord-Amerika


Dato: 16.01.2021 05:36:14 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.