MasbateMasbate

Land Filippinene
RegionBicol
StatusProvins
Grunnlagt1864
HovedstadMasbate City
Postnummer5400–5421
Retningsnummer56
Areal4 151,78 km²
Befolkning892 393 (2015)
Bef.tetthet214,94 innb./km²
Antall husholdninger187 299

Masbate

Masbate er en filippinsk provins i regionen Bicol i landsdelen Luzon. Den er en øyprovins sørøst for halvøya Bicolandia. Mot nordøst ligger provinsene Albay og Sorsogon, mot øst Northern Samar, Samar og Biliran, mot sør Cebu og Capiz, og mot vest Romblon. Provinshovedstaden er Masbate City.

Innhold

Historie


Kinesere besøkte Masbate og etablerte små bosetninger der i Srivijaya- og Majapahit-periodene. Rester av hulelignende bosteder, bygd av indere som ledsaget handelsfolkene, er blitt oppdaget på kystene av øyene Aroroy, Palanas and Masbate.

Porselenkrukker fra 900-tallet er blitt funnet under utgravninger i barangay Kalanay i Aroroy i 1930-årene.

Kristningen av Bicolregionen begynte på Masbate i 1569. Da kaptein Luis Enriquez de Guzman ankret for Masbate i 1569, dant han bosetninger spredt langs kystene, og at befolkningen hadde blomstrende handelsforbindelser med Kina.

Fader Alonso Jimenez var første misjonær på Masbate, Burias, Leyte og Samar. Han forsatte så til Ibalon i Camarines, der han bodde i mange år.

I desember 1600 tok den nederlandske kommandør admiral Oliver van Noorth tilflukt i San Jacintos havn etter at hans flåte gikk tapt for en spansk armada utenfor Manila. Han var senere i kamp mot Limahongs flåte i Canlibas-Matabao-passasjen.

På høyden av galjonhandelen bidro byen Mobo med førsteklasses tømmer til byggingen av galjoner. Byen ble dermed Masbates handelssentrum. Den ble også administrasjonssentrum for øygruppen under første del av spansketiden. I 1864 ble Masbate utskilt som egen provins, fra Albay. Guiom ble asministrasjonssete, mens Ticao ble commandancia-politicio-militar. Men kort etter utropelsen av filippinsk selvstendighet ble byen Masbate provinshovedstad.

Amerikanerne kom til i 1900 under deres militærkampanje for å vinne kontroll over øyriket. I desember 1908 ble Masbate annektert til provinsen Sorsogon. Men den 1. februar 1922 ble Masbate atter egen provins.

Under annen verdenskrig kom de første japanske stridskrefter til Masbate den 7. januar 1942 fra Legazpi. De gikk i land flere steder samtidig, og folket var for overrumplet til å yte motstand. Den japanskje okkupasjon tok langt på vei knekken på Masbates økonomi. Fiske og varebytte var det eneste som fortsatte, annen matproduksjon opphørte. Camote (en søtpotet), pakol, banannblomster, mMarv og obskure frukter som barobo ble matsubstitutter. Næringsfattigdommen førte til utbrudd av beriberi og malaria, og lus-problemet ble voldsomt.

Dr. Mateo S. Pecson, provinsens guvernør, nektet å samarbeide med japanerne, og evakuerte provinsregjeringen til Guiom, en kommandopost benyttet av geriljaen. Pecson ble arrestert av japanerne og fengslet i Cavite. Derfra klarte han å flykte, og sluttet seg til geriljaen i det sentrale Luzon.

Politisk inndeling


Masbate er delt i 1 "city" (bykommune) og 20 "municipalities" (landkommuner).

Bykommune

Masbate City

Landkommuner (municipalities)

Eksterne lenker

Kategorier: Masbate | Filippinske provinser


Dato: 16.01.2021 02:02:19 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.