MarmarahavetMarmarahavet
Land Tyrkia
TypeInnhav
Areal11 350 km² [1]
Lengde280 km [1]
Bredde80 km [1]
Dybde1 135 m (maks)[1]
494 m (snitt)[1]
Volum3 378 km³ 
Nedbørfelt11 500 km² 
Salinitet22  [2]
TilløpSimav Çayı, Biga Çayı, Nilüfer Çayı
InnløpBosporos
UtløpDardanellene
SkillerEuropa og Asia
ForbinderSvartehavet og Egeerhavet
ØyerMarmaraøya, Avşa, İmralı, Prinseøyene, Paşalimanı, Ekinlik
Del avAtlanterhavet
Beliggenhet
Marmarahavet (Middelhavet)

Marmarahavet (gresk: Θάλασσα του Μαρμαρά; tyrkisk: Marmara Denizi), i antikken kalt for Propontis (gresk: Προποντίς), er et innlandshav, fullstendig innenfor grensene av Tyrkia. Det forbinder Svartehavet med Egeerhavet, og således adskiller Tyrkias asiatiske og europeiske deler. Marmarahavet er forbundet med Svartehavet i nordøst gjennom Bosporosstredet og i sørvest med Egeerhavet gjennom Dardanellene. Bosporos deler byen Istanbul i en asiatisk og en europeisk side.

Innhold

Areal


Arealet til Marmarahavet er på 11 350 km². Det er 280 km langt fra nordøst til sørvest og rundt 80 km bredt på det bredeste. Gjennomsnittsdybden er på 494 meter, og havet er 1 135 meter dypt på det dypeste.[1] Det er to store øygrupper i havet, Prinseøyene og Marmaraøyene.

Jordskjelv


Den nordanatolske forkastning går under Marmarahavet. Forkastningen har utløst mange jordskjelv, det siste av katastrofalt omfang skjedde 17. august 1999 og hadde sitt episenter i Izmitområdet.[3][4]

Omfang


Den internasjonale hydrografiske organisasjon har definert omfanget av Marmarahavet som følgende:[5] I vest: Dardanellene grenser mot Egeerhavet (en linje sammenføyer Kum Kale (26°11'E) og Kapp Helles). I nordøst: En linje sammenføyer Kapp Rumili med Kapp Anatoli (41°13'N).

Navn


Marmarahavet har sitt navn fra øya Marmaraøya som har rike kilder på marmor, fra gresk μάρμαρον, mármaros, «marmor».[6]

Havets opprinnelige navn, antikkens greske Propontis er avledet fra pro- (før) og pontos (hav). Det oppsto fra det faktum at grekerne seilte gjennom det for å komme til Svartehavet, Pontos. I gresk mytologi brakte en storm i Propontis argonautene tilbake til en øy de hadde forlatt, framskyndet en kamp hvor enten Jason eller Herakles, i henhold til ulike kilder, drepte kong Kyzikos som ved en feiltagelse trodde de var hans fiender pelasgere.[7][8]

Referanser


  1. ^ a b c d e Sea of Marmara Encyclopedia.com
  2. ^ (gjelder overflatevann) Marmara Sea Facts softschools.com
  3. ^ «Deadly earthquake strikes Turkey» , History.com
  4. ^ «Historic Earthquakes Magnitude 7.6 Turkey 1999 August 17 00:01:39 UTC» , Earthquake Hazards Program, USGS
  5. ^ «Limits of Oceans and Seas, 3rd edition» Arkivert 8. oktober 2011 hos Wayback Machine. (PDF). International Hydrographic Organization. 1953.
  6. ^ «Marmaron» , Liddell, Henry George; Scott, Robert: A Greek-English Lexicon. Perseus.
  7. ^ «Cyzicus (Kyzikos)» , 1911 Encyclopædia Britannica
  8. ^ «Jason and the Argonauts» , Greeka

Eksterne lenker

Kategorier: Middelhavet | Tyrkias geografi | Marmararegionen


Dato: 16.01.2021 05:40:08 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.