Maria MagdalenaMaria Magdalena
Følgesvenn av Jesus
Død1. århundre
Efesos
Beskjeftigelse Caregiver
SaligkåretUkjent
HelligkåretUkjent
Anerkjent avDen katolske kirke, Den ortodokse kirke m.fl.
Festdag22. juli
VernehelgenKvinner, angrende synderinner, de forførte, frisører, gartnere, hanskemakere, parfymefabrikanter, vinhandlere, vindyrkere, blystøpere, bøkkere, ullvevere, fanger, elever og studenter, for barn som har vanskelig for å lære å gå; for det kontemplative liv; for Magdalenerinnene; mot øyelidelser, mot uvær og skadedyr
I kunstenAvbildet med salvekrukke og langt vakkert hår

Maria Magdalena (gresk: Μαρία ἡ Μαγδαληνή) [1] er en legendarisk kvinne som omtales i evangeliene, som en venn av Jesus. Hun er omtalt til sammen 12 ganger i evangeliene.[2]

Innhold

Opphav og familie


Evangeliet etter Fillip omtaler henne som søster til Fillip.[3]

Navnet forklares oftest som Maria fra Magdala (nå Majdal i Israel), men forklaringen er omdiskutert.[trenger referanse]

Kildegrunnlag


Ifølge Lukasevangeliet for «sju onde ånder» ut av henne, men uten å gi noen detaljer.[4] Ut fra Med samtidens forståelse av at sykdom var forårsaket av onde ånder, har noen tolket teksten som at hun hadde en alvorlig sykdom.[5] Etter et tillegg til Markusevangeliet fra 200-tallet, var det Jesus som drev ut åndene.

Hun regnes av Carol Ann Morrow som en av de mest, om ikke den mest fremtredende kvinnen i kristendommen, etter jomfru Maria, mor til Jesus.[6] Maria Magdalena reiste sammen med Jesus som en av hans tilhengere.[trenger referanse] Marrow tolker evangelienes beskrivelser som at hun var modig og tapper nok til å bli stående ved Jesus i hans tid med lidelser og død.[6]

Hun er ifølge evangeliene etter Matteus, Lukas og Johannes blant de første Jesus viste seg for etter oppstandelsen. I den opprinnelige versjonen av Markusevangeliet, omtales hun ikke.

De kanoniske evangeliene navngir henne tolv ganger.[7] Det er oftere enn de fleste av apostlene.

Hun er omtalt i eller forfatter av Maria Magdalenas evangelium funnet i Tchacos Codex fra 300-tallet og Berlin-kodexen fra 100-tallet.

Kildesteder i kanoniske evangeliene


Hun er omtalt i:

Spekulasjoner


I århundrenes løp har det vært mange spekulasjoner om hennes rolle før og etter at hun møtte Jesus. Disse har vært skjøge (prostituert), hustru, mor og hemmelig elskerinne.[8][7][9] I vestlig tradisjon ble Maria identifisert med «synderinnen» i Lukas 7,37[10] og med Maria av Betania, mens man i østlig tradisjon skilte mellom de tre.[trenger referanse] Det var Gregor I den store som først fikk gjennomslag for dette synet,hvilket? og til tross for innvendinger fra blant annet Ambrosius av Milano, Augustin av Hippo og Thomas Aquinas ble sammenblandingen stående helt til reformen av den romerske kalender i 1969.[trenger referanse] Matteus og Lukas forteller at hun fulgte Jesus på avstand. Noen tolker tekstene i evangeliene som at Jesus og Maria Magdalena som «nært», men nevner ingen steder et faktisk forhold.[trenger referanse] Den norrøne prekensamlingen Den islandske homilieboken fra ca. 1200 omtaler henne som Jesu venninne og ektefelle.[11]

Ifølge en legende dro hun til Frankrike sammen med Lasarus, kristnet Provence og trakk seg tilbake til en grotte ved Sainte-Baume resten av livet. På stedet ble det senere reist en valfartskirke som ble ødelagt under den franske revolusjon. Denne fortellingen har dannet grunnlag for flere romaner. Dan Browns bok Da Vinci-koden fra 2003 er den mest kjente.

Maria Magdalena er betraktet som en helgen av katolske, ortodokse, anglikanske, og lutherske[trenger referanse] kirker. Det er ukjent når hun fikk helgenstatus. Hun har festdag 22. juli. Andre protestantiske kirker ærer henne som en troens heltinne.[trenger referanse] De østlige-ortodokse kirker minnes henne også på søndagen for myrrabærerne, som tilsvarer de vestlige de tre mariaer.[trenger referanse]

Litteratur


Se også


Referanser


 1. ^ Μαρία η Μαγδαληνή i Mattus 27:56 ; 27:61 ; 28:1 ; Markus 15:40 ; 15:47 ; 16:1 ; 16:9 erstatter «η» med «τη» grunnet endring av bokstavstørrelse). Lukas 8:1 sier «Μαρία ... η Μαγδαληνή» og 24:10 sier «η Μαγδαληνή Μαρία». Johannes 19:25 , 20:1 og 20:18 sier alle «Μαρία η Μαγδαληνή».
 2. ^ www.bibelen.no: http://www.bibel.no/Nettbibelen?submit=Vis&parse=magdalena&type=and&book2=2&searchtrans=
 3. ^ Jacobovici Simcha og Charles Pellegrino: «The Jesus Familie Tomb, The Discovery, the Investigation, and the Evidence that could change History», HarperCollins Publisher, New York, 2007. side 99-100.
 4. ^ Nettbibelen: Lukas 8:2 ; Markus 16:9
 5. ^ «Saint Mary Magdalene»
 6. ^ a b Morrow, Carol Ann (Mai 2006): «St. Mary Magdalene: Redeeming Her Gospel Reputation» . The American Catholic.
 7. ^ a b "Lyons, Eric: «The Real Mary Magdalene» . Apologetics Press".
 8. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn BBC
 9. ^ Doyle, Ken (11. september 2011): «Apostle to the apostles: The story of Mary Magdalene». Catholic Times
 10. ^ Nettbibelen: Lukas 7,37
 11. ^ Sigurdsson, Jón Vidar (2010): Den vennlige vikingen, forlaget Pax, Oslo, ISBN 978-82-530-3359-4. s. 131

Eksterne lenker

Kategorier: Nytestamentlige helgener | Bibelske personer | Isapostolos | Matteusevangeliet | Lukasevangeliet | Johannesevangeliet


Dato: 16.01.2021 05:31:27 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.