Mandarin (frukt)Mandarin
Vitenskapelig(e)
navn
:
Citrus x reticulata
Norsk(e) navn: mandarin
Hører til: sitrusfrukt,
rutefamilien,
Sapindales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Kina
Varieteter:

Mandarin (Citrus reticulata) er navnet på et lite sitrustre og den appelsinlignende frukten det bærer. Frukten er mindre, noe mildere på smak og lettere å spise enn appelsinen. Den er i slekt med tangerin og forveksles i blant med klementin.

Mandarinen kommer opprinnelig fra det sørlige Kina, men har siden blitt spredd av mennesker. Det finnes flere typer mandariner med egne navn.

Frukten er avrundet, men litt sammentrykt i topp og bunn slik at den ikke er helt kuleformet. Mandarinskallet er tynnere enn på en appelsin, og som oftest også mye løsere. Selve frukten kan lett deles i separate båter. Den er dermed lett å skrelle og spise uten søl. Det er vanlig å spise den alene, men man kan også bruke mandariner sammen med matretter, som pynt på desserter, og i salater.

Innhold

Ulike mandarintyper


Tangerin og satsuma er gamle, opprinnelige mandarintyper. Den japanske satsumafrukten er steinfri og ble derfor ofte hermetisert. Mandarinen krysser seg lett med andre sitrusfrukter, og det finnes derfor mange hybridtyper. De fleste sitrusfruktene er selvpollinerende eller har frukter uten frø slik at de ikke trenger å pollineres. Tangerinblomster derimot må pollineres av andre, og trenger bier i nærheten for å produsere mange frukter.

Norge


Den ideelle sesongen for mandarinene er juni-august. Mandarinene er utenfor sesong i desember, og da er det bare klementinene som er tilgjengelige i norske butikker.

Galleri


ReferanserEksterne lenker

Kategorier: Rutefamilien | Sitrusfrukt


Dato: 16.01.2021 03:18:37 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.