México (delstat)México

Land Mexico
Grunnlagt1823
HovedstadToluca
TidssoneUTC-06:00
Postnummer50-57
Areal22 357 km²
Befolkning15 175 862 (2010)
Bef.tetthet678,8 innb./km²
SpråkMocho, Mazahua
Høyde over havet2 605 meter
NettsideNettside

México

México er en delstat i De forente meksikanske stater (Mexico). Delstaten hadde 15 175 862 innbyggere i 2010, og er dermed landets mest folkerike.[1] Arealet er på 21 461 km². Delstaten ligger som en omvendt U rundt Distrito Federal (Mexicos føderale distrikt), som er en del av Mexico by. Store deler av Mexico by befinner seg også i delstaten México. México grenser for øvrig til delstaten Hidalgo i nord, Puebla og Tlaxcala i øst, Morelos og Guerrero i sør og Michoacán i vest. Delstatshovedstaden er Toluca.

Innhold

Navn


Mexico er betegnelsen både for De forente meksikanske stater, hovedstaden Mexico by og denne delstaten. For å skille, snakkes det derfor om Estado de México (delstaten Mexico) eller mer uformelt Edomex.

Geografi


Delstaten ligger for det meste på den høysletta som kalles Mexicodalen, over 2000 meter over havet, oppdelt av fjellkjedene Sierra de Ajusco og Montes de las Cruces. Her ligger det flere brakkvannsjøer, den mest kjente er den nå for det meste tørrlagte Texcocosjøen. Det ligger flere høye fjelltopper i México, blant annet Popocatépetl, Iztaccihuatl og Nevado de Toluca.

Klimaet er behagelig temperert, mens fuktigheten er varierende. Regntiden er fra juni til september. Delstatshovedstaden Toluca, som ligger ca. 2600 meter over havet, opplever av og til snøfall i bymarka.

De fleste innbyggerne bor i store forstadskommuner i umiddelbar nærhet av Mexico by. Den mest folkerike kommunen er Ecatepec de Morelos, som har over 1,6 millioner innbyggere.

Historie


Delstaten Méxicos historie er ofte synonymt med hele landets historie. Den første store høykulturen i Mexicodalen blomstret fra Kristi Fødsel av i Teotihuacán, som da var en av verdens største byer. På 600-tallet ble imidlertid byen plyndret og forlatt. Toltek-kulturen blomstret i århundrene etter, før området fra 1300-tallet av ble dominert av aztekerne. Den spanske erobringen på 1500-tallet førte til grunnleggelsen av flere byer og befestede klostre i delstaten, men også til slaveri og død for store deler av befolkningen. Delstaten spilte også en nøkkelrolle i frigjøringskrigen fra Spania, og frihetshelten José Maria Morelos ble henrettet i delstaten. I siste halvdel av det 20. århundre har Mexico by vokst utover i staten Mexico og gjort de fleste av innbyggerne til forstadsbeboere.

Befolkning


For hundre år siden var urbefolkningen det største befolkningselementet i Edomex, fordelt på otomí, masagua og nahua-folkene. I dag snakkes disse språkene ennå i isolerte deler av delstaten.

De aller fleste innbyggerne har imidlertid relativt kort fartstid i delstaten, de har flyttet ut fra Mexico by, eller vandret inn fra resten av Mexico.

Kommuner


Den meksikanske delstaten, México består av tilsammen 125 kommuner. Disse kommunene finner man igjen i denne oversikten. 34 av kommunene hører til innunder ZMCM sammen med 16 bykommuner i Mexicos føderale distrikt.

Interessant i delstaten Mexico


Teotihuacán, som står på UNESCOs liste over verdensarven, imponerer med sine enorme pyramider og palassruiner langs hovedgata Calzada de los muertos (de dødes aveny). Delstatshovedstaden Toluca har en bykjerne i kolonistil. Flere befestede klostre fra den første spanske tida finnes rundt i delstaten. Katedralen i Ecatepec de Morelos er et eksempel på moderne arkitektur.

Se også


Referanser


Kategorier: México | Stater og territorier etablert i 1823 | 1823 i Mexico


Dato: 16.01.2021 07:42:49 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.