Måne og solMåne og sol er en salme fra 1974 med tekst skrevet av den svenske teologen Britt G. Hallquist, og melodi komponert av den norske organisten Egil Hovland.

Melodien som går i C-dur, 3/8 takt, kom til Hovland gjennom en åpenbaring ifølge ham selv. I 1974 var han i sorg over at hans gode venn Olaf Hillestad (faren til Erik Hillestad) var gått bort, død av kreft. Og mens han tankefullt leste gjennom teksten som han nettopp hadde mottatt i et brev fra Hallquist, så kom melodien til ham.

Ifølge ham selv sto han i studioet, hvor det hang bilder av de kappekledde barnekorene i Glemmen kirke på veggene. Plutselig «løsnet» de unge sangerne fra billedrammene og svevde ut i rommet som små engler. [1]

Jeg sto med et noteark i hånden, og var mest forundret over synet, forteller han. Etter hvert "landet" de små engelene som noter på arket, og der de falt ned, sto melodien til "Måne og sol" notert. Det var bare for meg å renskrive det.
– Egil Hovland[1]

Denne salmen passer til de fleste anledninger[trenger referanse] og blir brukt i alt fra julegudstjenester og vielser, til begravelser.

Teksten


Måne og sol, skyer og vind og blomster og barn skapte vår Gud.
Himmel og jord, allting er hans, Herren vår Gud vil vi takke.
Refr.:
Herre, vi takker deg, Herre, vi priser deg,
Herre, vi synger ditt hellige navn!
Jesus, Guds Sønn, død på et kors for alle, for oss, lever i dag.
Ja, han er her, ja, han er her. Herren vår Gud vil vi takke.
Refr.:
Ånden, vår trøst, levende varm og hellig og sterk, taler om Gud,
bærer oss frem dag etter dag. Herren vår Gud vil vi takke.
Refr.:

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Norske salmer


Dato: 18.01.2021 12:53:54 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.