Den evangelisk-lutherske kirke


(Omdirigert fra Lutheranere)


Den evangelisk-lutherske kirke
Grunnlagt1517
GrunnleggerMartin Luther
Utgått fraDen katolske kirke
Antall medlemmerCa. 80 millioner
HvorHele verden, men tyngdepunkt i Europa, Nord-Amerika og Afrika
SakramenterDåp, nattverd

Den evangelisk-lutherske kirke er de kirkesamfunn som bygger på den protestantiske reformasjon av den katolske kirke i 1517 som ble initiert av den tyske munken og teologen Martin Luther (1483–1546). De største evangelisk-lutherske kirkene finnes i Tyskland, Norden og USA. Den norske kirke er et evangelisk-luthersk kirkesamfunn.[1]

På 1500-tallet vokste det i Tyskland frem en fornyelsesbevegelse innen den katolske kirke. Luthers anstrengelser for å reformere teologien og praksisen til den katolske kirke utløste den protestantiske reformasjon i de tyskspråklige områdene i Det tysk-romerske rike. Fra og med Martin Luthers 95 teser mot avlatshandelen av 1517,[2][3] spredte Luthers skrifter seg internasjonalt, og raskt overveldet muligheten for paven og den tysk-romerske keiseren til å kontrollere det.[4]

Splittelsen mellom tilhengerne av Luthers lære og katolikkene ble offentlig og klart med riksdagen i Worms i 1521 og ved Wormser-ediktet ble Luther ble fordømt og erklærte ham som kjetter på grunn av hans avvisning av den katolske kirkes lære. Offisielt fikk alle borgere av det tysk-romerske rike forbud mot å forsvare eller fremme hans tanker med trusler av konfiskering og tap av eiendom.[5] Skisma sentrert seg hovedsakelig rundt to punkter: kirkens særlige autoritet, ofte kalt for reformasjonens formelle prinsipp,[6] og doktrinen om rettferdiggjørelse, ofte kalt for det materielle prinsipp for den lutheranske teologi.[7] For Luthers teologi er det formelle prinsipp Bibelen alene (sola Scriptura)[8] mens det materielle prinsipp er et sammendrag av den kristne sannhet ved at folket er rettferdiggjort av Guds nåde gjennom troen i Kristus alene.

De ti lutherske bekjennelsesskriftene er samlet i Konkordieboken fra 1580.

Alle de evangelisk-lutherske kirker tilhører altså den protestantiske gren av kristenheten. De kirker som fulgte Luthers tolkning av evangeliet, kaller seg ofte evangelisk-lutherske. Det gjelder kirkene i Tyskland, Sverige, Danmark og Norge og kirker som springer ut fra misjonsvirksomhet utgått fra disse landene. I dag er den evangelisk-lutherske kirke en av de største trosretninger innen protestantismen. Med omtrentlig 80 millioner tilhengere,[9] noe som utgjør rundt en tredjedel av de fleste vanlige tilhengere etter historiske tilhengere av pinsebevegelsen og den anglikanske kirke.[10][11] Verdens evangelisk-lutherske kirkesamfunn har ikke én felles kirkeledelse eller personlig leder (som den katolske paven, eller den anglikanske erkebiskopen av Canterbury), men over 90 % av dem har et forpliktende internasjonalt samarbeid gjennom Det Lutherske Verdensforbund. Det representerer over 74 millioner mennesker.[12]

Referanser


 1. ^ «§ 1.Lovens formål» , av Lov om Den norske kirke (kirkeloven), Lovdata
 2. ^ «Til kamp mot avlatshandelen» , Robin.no
 3. ^ Søum, Veronika (28. januar 2017): «Avlatshandel var big business før reformasjonen» , Gemini.no
 4. ^ «Lutheranism» , MSN Encarta. Arkivert fra originalen den 31. januar 2009 av Wayback Machine; Lueker, Erwin L. et al (2000): «Reformation, Lutheran» , Christian Cyclopedia
 5. ^ Fahlbusch, Erwin; Bromiley, Geoffrey William (2003): The Encyclopedia of Christianity, bind 3. Grand Rapids, Michigan: Eerdmans, s. 362.
 6. ^ «Augsburg Confession of 1530: Article XXVIII: Of Ecclesiastical Power» , Blue Letter Bible
 7. ^ Article IV: Of Justification. , Augsburg Confession, WikiSource
 8. ^ Mayer, F.E. (1961): The Religious Bodies of America, 4. utg., Saint Louis: Concordia Publishing, s. 144.
 9. ^ «About Us» , Lutheran Church of New Zealand.
 10. ^ «Pewforum: Christianity (2010)» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) den 5. august 2013.
 11. ^ I henhold til klassifiseringen i de gitte kildene. Selv om den bredt definerte reformerte troen er større, som den utgjør de kongregasjonalistiske kirker (1 %), de fleste av evangeliske unierede kirker, foreningen av ulike tilhengere (7 %) og de fleste av de andre prostantiske tilhengere (38 %) (alle tre er adskilte kategorier fra presbyterianere eller de reformerte (7 % i denne rapporten).
 12. ^ «Member Churches» , The Lutheran World Federation.

Eksterne lenkerKategorier: Lutherske kirker


Dato: 16.01.2021 01:53:39 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.